cultura

Tàrrega és el camí

Garantir que la Fira de Teatre al Carrer sigui un aparador vàlid per ampliar gires és la manera de fer viables les companyies, segons Mascarell

La primera producció de la fira de la història es preestrenarà a Barcelona, dos dies abans

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va ser molt clar en la presentació de la pròxima edició de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega (de l'11 al 14 de setembre): “Necessitem feina per a les companyies; és l'única manera d'expressar la creativitat.” Fira Tàrrega és un aparador avalat per la seva trajectòria per poder donar viabilitat a bona part de les companyies que s'hi presenten presentant-la a 614 professionals acreditats (dels quals 158 estrangers i 117 provinents de l'Estat espanyol). La feina de l'equip organitzatiu es basa en l'entusiasme i en la convicció de fer un festival amb muntatges interessants, que, a més, beuen molt de la preocupació del carrer. No és estrany. El director artístic, Jordi Duran, reivindica el carrer com a àgora on es plantegin preguntes i que es converteixi en un espai de democratització de la cultura: accessible a tothom.

És el primer cop que Fira Tàrrega produeix l'espectacle d'inauguració en tota la seva història. El xilè Ignacio Achurra ha creat La ira dels peixos, en què reflexiona sobre la topada de cultures quan una colla de convidats per a una festa es veuen forçats a quedar-se en un vaixell embarrancat al mig del mar. La peça s'estrenarà el 12 de setembre per evitar contraprogramar per la Via Catalana (una quinzena d'autobusos aniran de Tàrrega a Barcelona per sumar-se a la gran V de l'ANC). Aquesta peça, a més, es preestrenarà la nit del 10 de setembre dins dels actes del Tricentenari a Barcelona mateix. Per Duran, la peça d'Achurra no té res de pamflet ni fa proselitisme: “És honesta i deixa moltes preguntes a respondre a l'espectador.”

La companyia Kamchatka va protestar ahir públicament per la falta d'ajudes, i va amenaçar amb la possibilitat de traslladar-se fora de Catalunya i es va fer portaveu de la majoria de grups que en el moment de la foto promocional van cridar “subvenció!” de manera lúdica però inequívoca. Kamchatka és una de les formacions més protegides per l'aparador de Tàrrega. Fa set anys es van presentar amb l'espectacle homònim. Han fet fins a 300 funcions en 29 països i ara, tot i la implicació de Tàrrega i de Scènes de la Rue Mulhouse (França), tasten la precarietat de la majoria de companys. El diagnòstic, segons la Generalitat, depèn de garantir l'èxit de Tàrrega. Per això han dedicat 400.000 euros (del milió d'euros de pressupost) a la fira. Mascarell va ser explícit: les subvencions, a vegades, “generen frustració” quan no es pot mostrar allò que s'ha creat per falta de circuit. Enguany a la fira hi haurà delegacions de Finlàndia (dotze promotors), Itàlia (tretze), l'Àsia (tres de coreanes i cinc de japoneses). Pel que fa al cartell, el 50% de la programació són estrenes. Hi haurà 273 passis (120 de pagament: 26.775 localitats). El 73% d'espectacles són de carrer i el 46% de companyies són catalanes. Fira Tàrrega ha habilitat la plaça de les Nacions per a la dansa urbana i l'espai Ondara per concentrar les peces d'animació. Entre aquestes propostes, hi ha la de Toti Toronell: representar Shakespeare amb la implicació del públic i en peces de cinc minuts. La idea és coproduïda per The Royal National Theater of Great Britain!

Tàrrega fa quatre anys que reforça els espais de residència amb les companyies. L'alcaldessa, Rosa Maria Perelló, destacava treballs com ara Som, de la companyia Amantis, que permetrà conviure amb el dels usuaris de l'Associació Alba, dedicada a deficients psíquics, o el de la companyia Stereo AKT, que treballa amb immigrants targarins.

Del joc al compromís

La companyia Obskené fa un sorteig ben real (es regala un viatge de deu dies a Mèxic amb tot pagat) però que indaga l'exili republicà. El 25 de maig del 1939 més de 1.599 exiliats van trobar bitllet per viatjar de França fins a Veracruz. Confiaven que seria la fi de la seva misèria. En realitat, encara van patir fins a poder reflotar a terres de Mèxic. Obskené, amb el Teatro Ojo de Mèxic, ha construït un itinerari que segueix les petjades dels exiliats republicans a Mèxic. Als del ‘Sinaia' s'hi sumarien altres expedicions, fins a sumar uns 25.000 exiliats. Els participants en aquest sorteig d'un viatge (per a una sola persona) només han de respondre, abans del 7 de setembre, quin element triarien per guardar la memòria del seu passat. Dimecres passat es va obrir l'espai i van rebre el primer element: unes claus d'una casa pairal. La participant en el sorteig que va obrir l'estanteria d'elements a penjar confiaria a tornar a la casa dels pares. Un fet similar al de l'actriu Margarida Xirgu, que, desafortunadament, no va poder tornar a obrir el seu casal de Badalona. També LAminimAL investiga sobre la Transició, per part d'una generació que no l'havia viscut i que ara pateix un altre moment de canvi. Tàrrega obre les portes als espais no convencionals i a les propostes multidisciplinàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia