Un any a Vallfogona
El fotògraf Xavi Fàbrega retrata els paisatges, les gents i les tradicions del poble ripollès per a un llibre que es presenta per la Diada
Xavi Fàbrega no està en contra del progrés: sap que quan es fa o s'amplia una carretera, alguna cosa es perd en el paisatge, però també sap que algun dia potser hi acabarà passant amb el cotxe. Així que Fàbrega ha decidit que només pot fer una cosa: intentar retratar amb la seva càmera aquests paisatges naturals i humans perquè almenys en quedi un testimoni. Format en la premsa local, a aquest fotògraf nascut a Mieres fa 35 anys li agraden els pobles petits i, sense cap premeditació, ara fa dos anys va publicar un llibre sobre Vilamacolum, que ara té continuïtat en el seu currículum amb un nou volum dedicat a Vallfogona de Ripollès. Després de presentar el seu projecte creatiu i editorial a l'Ajuntament de Vallfogona, Fàbrega va pujar al poble ripollès nombroses vegades entre el maig del 2008 i el maig del 2009, per plasmar en imatges el cicle anual del poble. El llibre, del qual s'ha fet un tiratge de 400 exemplars –Vallfogona té ara uns 280 habitants–, es presentarà divendres vinent coincidint amb la Diada i la festa d'homenatge a la gent gran del poble. Tots els jubilats del municipi seran obsequiats amb un llibre. El volum, molt ben editat i farcit de fotografies sobre el poble, les seves masies, les seves festes i tradicions i, sobretot, els seus habitants, es podrà adquirir el dia de la presentació i, a partir de llavors, també estarà disponible a les dependències municipals.
Amb disseny gràfic i textos de Raquel Andreu, el llibre inclou també una presentació de l'alcaldessa, M. Carme Freixa i Bosch, i el poema Esbós de Vallfogona, de Mercè Sala. Fàbrega també s'acomiada i dóna les gràcies amb un poema al final del volum –al costat del nou gegant Plafalgars, que «amenitzarà les properes festes»–, que s'obre amb un noticiari gràfic del que ha passat al poble durant el 2008-2009: la creació d'una llar d'infants a la rectoria nova, el començament de la restauració de l'església de Sant Julià, la inauguració de la plaça de l'Era de Can Rafart... Tot el llibre transmet la sensació d'un poble viu i molt actiu. Fàbrega ha retratat, amb sol, pluja o neu, el grup de teatre, els campionats de botifarra i escacs, el partit entre casats i solters, la festa i el ball del Roser, la tallada de troncs i la festa major. També ha fotografiat les més de 80 masies del poble, però prioritzant sempre la gent –els seus pobladors, que sempre apareixen en primer terme– per sobre dels edificis. «No volia fer un catàleg de masies.»