Territori

LlibrerieS

Rosa M. Bravo

Segona vida a Els Nou Rals

La històrica llibreria de Viladecans ha reobert amb un model cooperativista

Quan es va anunciar el tancament de la llibreria Els Nou Rals, tot Viladecans es va mobilitzar. L'establiment, al cèntric carrer Sant Joan, estava obert des del 1980 i era un referent en la cultura local. “L'anterior llibreter, Jordi Vicente, va portar el Sant Jordi a Viladecans i sempre ha atret molta cultura al seu voltant”, explica Ricard Caba, un dels actuals cooperativistes de la llibreria. Però la restricció del crèdit que els bancs van imposar a l'establiment i la competència de llibreries grans van fer caure Els Nou Rals en nombres vermells. L'acció més destacada per salvar l'històric comerç va ser un cash mob, una compra massiva de llibres en un matí en què hi van participar 1.000 persones. Però sens dubte l'empenta més important perquè la llibreria es mantingui oberta ha estat l'entrada de tres socis que s'han unit a Vicente per gestionar l'establiment amb un model cooperativista.

Els Nou Rals va reobrir el 9 de novembre passat adaptada a uns temps en què les llibreries lluiten per diferenciar-se i oferir quelcom més que la venda de llibres. En aquest cas aspira a oferir a Viladecans i les poblacions veïnes un programa cultural de petit format que aprofita la cèntrica ubicació i la relació amb entitats i institucions de la ciutat. A tall d'exemple, el carrer Sant Joan, per a vianants, ha estat l'escenari de diferents actes, com Les històries apòcrifes de Viladecans, la primera sessió del cicle Divendres de conte, que proposa contes per a adults un divendres al mes. “Es tracta d'una proposta itinerant, en què s'explicaran contes en espais històrics de Viladecans”, explica Caba.

Un soterrani alliberat

La llibreria s'ha reformat tot eliminant l'estoc de llibres i alliberant el soterrani per encabir-hi actes de petit format. “Si un client ens demana un llibre, l'hi portem en dos o tres dies. Mantenir un estoc és car”, defensen els responsables de la llibreria. En aquest soterrani hi ha un racó dedicat a la joguina pedagògica i material que posa en evidència l'interès dels gestors pel medi ambient, com ara envasos per als entrepans escolars alternatius al paper d'alumini. És aquest espai el que dóna una pista de la nova orientació d'Els Nou Rals: tot i seguir sent una llibreria generalista, s'ha enfocat a una clientela familiar. Potser perquè els nens que els anys 80 anaven a la llibreria a buscar els llibres de text han crescut i tenen la seva família. Contes, joguines pedagògiques, espai per a tallers...

La situació no és la mateixa que en el passat: moltes associacions de mares i pares tracten directament amb les editorials i la competència de llibreries grans és important. “La venda va a la baixa perquè el lector té accés al llibre de moltes maneres”, reflexiona aquest soci d'Els Nou Rals. Llibre electrònic, biblioteques, grans magatzems... “Hem de buscar el plus que dóna la llibreria i oferir alguna cosa més per atreure compradors.” En aquests primers mesos de la nova etapa –el 8 de novembre es faran els actes de celebració del primer aniversari– Els Nou Rals ha estat escenari d'exposicions, com les que han mostrat la història de les dones de Viladecans amb motiu del 8 de març i les caricatures que s'hi han exposat d'escriptors. El cantautor Cesk Freixas hi va presentar el conjunt de relats Paraules per a Gaeta. S'hi han presentat llibres de poemes acompanyats d'una copa de cava. S'hi han organitzat tallers de decoració nadalenca amb scrapbooking. S'està muntant un homenatge a Maria Mercè Marçal conjuntament amb la biblioteca municipal i Òmnium Cultural. L'establiment serà escenari d'algun dels actes del Correllengua a l'octubre. S'està plantejant la programació de tallers de manualitats i d'educació musical per a nens. S'ha creat el club de poesia Els Nou Rals, amb dotze amants de la poesia i autors en alguns casos que cada setmana es reuneixen al local per comentar textos. En definitiva, un conjunt d'activitats amb què els responsables de la llibreria volen “fer veure a l'exterior el que som, ja que la marca Els Nou Rals sempre ha atret cultura”, diu Caba.

Amb implicació ciutadana

La programació cultural no és l'única manera amb què la llibreria vol implicar-se en la vida social de Viladecans. També ho és el mateix model de negoci. Segons defensen els socis, el fet de ser una cooperativa implica que, si cal ampliar capital, recorreran abans a la ciutadania i a l'entrada d'eventuals nous socis que no pas als bancs. Com a primer pas, i amb la idea de fidelitzar els clients, els compradors tenen un carnet amb què poden acumular un 5% de descompte en la compra de llibres. De moment, Els Nou Rals és, segons defineix Caba, “una llibreria de proximitat que tira endavant entre tots”. Tot i que, com reconeix, el dia a dia es difícil, encara no s'ha oblidat “l'escalfor brutal” amb què es va reobrir la llibreria, un local que encara està en la memòria col·lectiva dels viladecanencs.

Els amics de la xarxa
Com no podia ser d'una altra manera, Els Nou Rals té presència a les xarxes socials a través de Facebook i Twitter. Prop de 5.000 amics a Facebook i més de 400 seguidors a Twitter s'informen de l'activitat de la llibreria i intercanvien notícies sobre les novetats editorials. Els Nou Rals també crea a través de les xarxes socials esdeveniments i concursos per promoure la lectura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia