Opinió

david paloma

Vint de vint-i-cinc

Abans que Núria Puyuelo i un servidor ens avinguéssim a repartir-nos els Etcètera (del llatí et cetera ‘i les coses restants'), la Núria ja feia un any que liderava la secció. El seu primer article, en el suplement Cultura, va ser el setembre del 2012. Cada setmana un article de/sobre llengua: no és poca cosa, sobretot quan t'adones de la perícia que els lectors de la columna t'exigeixen en un text que, com a autor, sempre voldries atractiu. Jo no coneixia la meva coarticulista però llegia els seus Etcètera, i un dia em va agradar trobar-la en un congrés. “Tu ets l'hereva!”, vaig fer jo entusiasmat. Ella em va dir “Parlem-ne” i va somriure.

Els Parlem-ne de l'enyorat Joan Solà han ocupat 20 dels 25 anys del suplement, del 2 de març del 1991 al 21 d'octubre del 2010 (primer els dissabtes, després els diumenges, més tard els dijous, etcètera).

Són més de 800 articles, tots afinadíssims. Solà s'hi ha mostrat de moltes maneres. El periodista que informa: “Els passats dies [tal i tal] hi va haver unes Jornades a Banyoles que van ser rodones.” El crític que observa: “No és igual A París jo no m'hi banyava que A París jo no em banyava.” El filòleg que mostra: “Verdaguer va fer del català una robusta llengua literària: «Muntanyes regalades / són les de Canigó; / elles tot l'any floreixen, / primavera i tardor.»” L'home que s'enfurisma: “No, no cal que siguem els millors (ni tampoc els pitjors a l'hora d'insultar).” El ciutadà que lloa: “Deixin-me retre homenatge a una de les persones que han fet més per aquesta llengua nostra [Joaquim M. Puyal].” L'investigador que busca: “Avui els ofereixo una altra sèrie de construccions que també he sotmès a la intuïció d'una trentena de professionals.” El savi que escolta: “El senyor Robert Navarro em pregunta si és correcte de dir «Són les vuit en punt» o si és un calc del castellà.” Pel que es veu, i tots sabem, Joan Solà és la pedra angular de l'articulisme lingüístic; i pel que sé, però no se sap gaire, David Castillo i Lluís Llort van fitxar i retenir el talent de Solà en aquest suplement durant vint anys. Aviat és dit.

L'apunt
Nausica Solà i F. Xavier Fargas són els autors de la bibliografia completa de Joan Solà, tancada el 30 de juny del 2009. Va sortir publicada a ‘Joan Solà. 10 textos d'homenatge'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia