cultura

Jazz amb perfum llatí

El Jazzèbre de Perpinyà aposta pel jazz europeu i les músiques del món en la 26a edició, que s'inaugura dissabte

La 26a edició del festival Jazzèbre obrirà dissabte tres setmanes molt intenses, amb una vintena de concerts i activitats complementàries que tindran lloc en diferents escenaris de Perpinyà, però també d'altres poblacions de la Catalunya del Nord i l'Aude. El festival fa una aposta clara en aquesta edició pel jazz francès i europeu, amb diverses incursions en les músiques del món. “El jazz sempre ha estat una música híbrida, un punt de trobada per a altres músiques. Aquest any, per exemple, predomina un cert perfum llatí”, va dir el director artístic del festival, Yann Causse, dimarts al Mas Sorrer de Gualta (Baix Empordà), que, per la seva vocació jazzística, ha estat triat per presentar al Principat la programació del Jazzèbre, com altres anys s'ha fet a Barcelona o Girona.

‘Techno' sense màquines

El festival comença aquest cap de setmana, coincidint a Perpinyà amb el 26è Festival Internacional del Disc i el Còmic. Dissabte tindrà lloc a La Casa Musicale un concert de Magnetic Ensemble (21 h), un grup de “techno sense màquines” format per sis joves músics de l'escena jazzística francesa que toquen, envoltats pel públic, instruments com ara el piano preparat, el vibràfon i la bateria. La veu que “porta aquest projecte inclassificable cap a un groove còsmic i hipnòtic” és la de Thomas de Pourquery (1977), músic molt inquiet que també participarà en altres dos concerts del festival, al Teatre Municipal: el 9 d'octubre, el seu saxòfon dialogarà amb el piano del parisenc Andy Emler, fundador de la big band MegaOctet, de la qual també és membre De Pourquery, que l'endemà actuarà al mateix escenari amb el seu sextet Supersonic Sun Ra. Els concerts del Municipal, escenari històric del festival, estan plantejats com programes dobles: el dijous 9, el prestigiós bateria francès Simon Goubert presentarà amb el senegalès Ablaye Cissoko (veu i kora) unes African Jazz Roots en homenatge a Coltrane. El dia 10 de Supersonic Sun Ra es completarà amb la col·laboració entre el pianista cubà Omar Sosa i el percussionista veneçolà Gustavo Ovalles. L'arrelament de l'acordió a la música francesa, inclòs el jazz, s'aprecia en altres dos concerts al Municipal: el 16 d'octubre hi actuaran el guitarrista Sylvain Luc i l'acordionista Daniel Mille –que precediran l'actuació de Claude Barthélémy i l'Occidentale de Fanfare: deu músics– i el dia 17, el pianista Michael Wollny amb un dels millors acordionistes francesos, Vincent Peirani, elegit recentment artista revelació de l'any en els premis Victoires du Jazz. El mateix dia també actuarà al teatre el quartet que lidera el matrimoni format pel violinista nord-americà Mark Feldman i la pianista suïssa Sylvie Courvoisier.

Al Teatre de l'Arxipèlag tindran lloc altres dos concerts destacats: el trompetista sard Paolo Fresu, brillant hereu de Miles Davis i Chet Baker, hi actuarà amb el Devil Quartet el 3 d'octubre, i el dia 11 d'octubre sonarà el tango heterodox de l'argentí Daniel Melingo i el seu septet.

El Jazzèbre també arriba a espais tan diferents com ara el Museu d'Art Modern de Ceret, el cinema Lido de Prada i la Universitat de Perpinyà, sense oblidar els tradicionals pícnics jazzístics, com el de diumenge a Paçà, amb una ruta ciclista prèvia des de Perpinyà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.