cultura

El documental del ‘Tarzan d'Argelaguer' es projecta avui a Sant Sebastià

‘Sobre la marxa', de Jordi Morató, es podrà veure en la secció Made in Spain

El gironí Isaki Lacuesta, que n'és el productor, també presenta avui el seu nou film

Les aventures de Josep Pujiula, el Garrell, conegut com el Tarzan d'Argelaguer, arriben al Festival de Sant Sebastià amb la projecció avui i demà del documental Sobre la marxa, de Jordi Morató, en la secció Made in Spain. El documental, que ha passat per diferents festivals i ha rebut guardons com ara el del públic al D'A Festival Internacional de Cinema d'Autor, relata la història del Garrell i les increïbles construccions que va fer per després destruir-les i aixecar-les de nou i repetir el cicle diferents vegades.

“La història és més emocionant que el mateix lloc”, assegura Jordi Morató, que explica que el documental va néixer fa tres anys i mig per una cadena de casualitats. En un primer moment ell va conèixer el bosc d'en Garrell, situat a la Garrotxa, però no tenia una necessitat “gaire urgent” de fer el documental. Les coses van anar canviant a mesura que passava el temps, va continuar gravant el lloc i va conèixer el Garrell. A meitat del procés del documental, va aparèixer un material d'arxiu de gran valor: unes pel·lícules que el Garrell gravava als anys noranta amb l'ajuda d'Aleix Oliveras, un noi de catorze anys, en què interpretava Tarzan. “Aquestes ficcions eren la millor manera d'explicar la seva vida real”, subratlla.

Sobre l'estrena al Festival de Sant Sebastià, el jove realitzador considera que arribar fins aquí és “la consolidació de tot un circuit que es va fent des que es va estrenar”. Sobre la marxa ha viatjat per Rotterdam, Màlaga, el Canadà, Suïssa, Lisboa, Corea del Sud i Taiwan. Recentment també acaba de guanyar un premi a la millor pel·lícula en el festival Alcances de Cadis.

El film, que es projecta a Barcelona al cinema Zumzeig, s'estrenarà al Cinema Truffaut de Girona el 21 d'octubre en el marc del Festival Temporada Alta. A continuació, continuarà en cartellera al mateix cinema.

LA XIFRA

45
anys de la seva vida va dedicar el Garrell a construir i reconstruir aquest projecte tan singular.

Isaki Lacuesta s'atreveix amb la sàtira social

Casualment, un dels impulsors de Sobre la marxa, el cineasta gironí Isaki Lacuesta a través de la seva productora La Termita Films, també presenta avui Murieron por encima de sus posibilidades, la seva nova pel·lícula, al festival donostiarra, on fa tres anys va guanyar la Petxina d'Or amb Los pasos dobles. Esperpèntica? Metàfora política. Les dues coses alhora diuen els que ja l'han vista. A Girona, el 7 d'octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia