Territori

art

CARINA FILELLA

Una capsa ambulant per a artistes

El centre d'art de Tarragona impulsa un projecte per acostar l'art contemporani a la societat

D'una petita caseta de fusta instal·lada al capdamunt de la rambla Nova de Tarragona, l'eix principal de la ciutat, s'obre la porta i en surt un artista. Es presenta davant de la gent que s'ha anat asseient a les cadires de formes i colors diversos que prèviament s'havien col·locat al davant, en forma d'amfiteatre, com convidant els vianants que s'aturessin perquè allà estava a punt de passar alguna cosa. És l'Armand, diu. I explica que ell és el primer artista que pren part en el que es presenta com la Capsa Ambulant d'Artistes. I aquest és el nou projecte del Teler de Llum, el centre d'art contemporani de Tarragona, que han impulsat Esther Canals i Joan Rioné.

L'objectiu és “acostar l'art contemporani a tothom d'una manera horitzontal, sorprenent i desenfadada”, diuen els seus responsables. Per això, des d'ara i fins a final d'any la Casa Ambulant d'Artistes anirà d'un lloc a un altre, en espais tan diversos com l'estació d'autobusos o la llotja de peix del barri del Serrallo: “És una capsa mòbil, que volem portar a llocs diferents, com una manera de deslocalitzar l'art i treure'l dels seus contextos habituals”, va explicar Esther Canals. Amb això, pretenen “acostar i comunicar l'art a la gent, al nombre més ampli possible de persones”, rebutjant la idea que “l'art és elitista”, i reforçant que “és una manera d'expressió a la qual tothom pot accedir-hi”.

Com a “projecte de mediació” que és, la Capsa Ambulant d'Artistes desenvoluparà dos tipus d'accions: d'una banda, les accions públiques, i de l'altra, les accions paral·leles o pla pedagògic. En el primer apartat, la capsa anirà viatjant per diversos espais de la ciutat per mostrar tot allò que amaga en el seu interior. I com a accions paral·leles s'ha programat tot un pla pedagògic: tallers sobre art contemporani que s'aniran adaptant en cadascun dels centres als quals s'imparteixin, també molt diversos (escoles, instituts, la presó de Tarragona, centres de menors o casals de gent gran).

El primer a obrir la capsa, doncs, va ser l'Armand, un dissenyador i il·lustrador que hi presenta el seu projecte artístic Mycasitas, en el qual treballa el concepte de la llar. En la presentació d'aquest primer treball l'artista va estar acompanyat per l'actriu Mònica Glaenzel, la poeta Meritxell Cucurella-Jorba i un convidat d'honor, Ramon Pombo, un paleta jubilat i músic, allunyat de la creació contemporània. De fet, la idea dels organitzadors és que en cadascuna de les intervencions, els artistes estiguin acompanyats per altres veus que enriqueixin d'alguna manera el contingut del seu discurs.

El segon artista seleccionat per mostrar el seu treball a la Capsa Ambulant serà el fotògraf i artista plàstic Lluc Queralt, que hi serà a partir del 22 d'octubre, coincidint amb la celebració a Tarragona de l'Scan, el Festival Internacional de Fotografia. En aquest cas, la capsa s'instal·larà a l'estació d'autobusos de la ciutat. El programa continuarà el 15 de novembre amb el col·lectiu de dissenyadors, il·lustradors i fotògrafs Mènsula, que recalaran a la plaça del Rei. I, per tancar aquesta temporada inaugural, el 13 de desembre la Capsa Ambulant –instal·lada en aquesta ocasió a la llotja de peix del Serrallo– serà ocupada per Maria Roig, historiadora de l'art, directora de cinema i restauradora de pel·lícules antigues. La intenció és que al 2015 puguin continuar programant intervencions, una o dues cada mes.

El projecte de Joan Rioné i Esther Canals és un dels seleccionats dins el concurs públic convocat pel renovat centre d'art de Tarragona, Teler de Llum. Juntament amb aquest es va seleccionar un altre projecte de mediació, Transmissions, impulsat pel col·lectiu Künstainer i que es plasmarà amb dotze treballs de dotze creadors del Camp de Tarragona, que donaran peu a una exposició col·lectiva de caràcter itinerant.

Al voltant de la llar
Les obres que Armand presenta en la primera exposició a la Capsa Ambulant formen part del projecte Mycasitas, centrat en el concepte de la llar “com a espai que necessitem per créixer i desenvolupar-nos”, segons l'artista. Armand és l'autor de les il·lustracions del llibre Un mitjó diferent a cada peu (editat per Piscina. Un Petit Oceà)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CRÒNICA

The Tyets decreten l’inici d’estiu a Cap Roig

televisió

Desestimada la demanda per plagi contra ‘Eufòria’

Barcelona
CINEMA

La mostra FRONT programa una quinzena de films sobre memòria democràtica

ROQUETES
CINEMA

‘El aspirante’, de Juan Gautier, guanya l’Atlàntida Mallorca Film Fest

Palma de mallorca
LLETRES

La Fira del Llibre d’Ocasió recordarà en una mostra el Papasseit llibreter

BARCELONA

El Mediterranea Festival preveu uns 20.000 assistents a la vuitena edició de dissabte que ve

ROSES

Sílvia Pérez Cruz encetarà el F’Estiu de Calonge i Sant Antoni el dia 5

cALONGE I ST. ANTONI
CRÒNICA

Entre Suzanne i Toquinho amb Camilla

FOTOGRAFIA

Àlex Burgaz fotografia l’evolució de la societat amb més de 20.000 imatges durant 45 anys

BARCELONA