Entrevista

Santiago Segura. ENTREVISTA

, director i actor de cinema. Bernat Salvà

“Els pobles tenen dret a decidir sobre el seu futur”

No ho diu Torrente, ho diu Santiago Segura. L'actor i director, que avui estrena Torrente 5: Operación Eurovegas, no té res a veure amb l'expolicia feixista, brut, masclista i racista que protagonitza el film. Ja ho va deixar clar abans-d'ahir, a la roda de premsa de presentació de Torrente 5 a Barcelona: “Amb la legalitat de la consulta no m'hi fico, perquè no en tinc ni idea. Però als anys seixanta els negres als Estats Units estaven obligats a seure al final de l'autobús, les lleis també són per canviar-les. Els catalans no són bitxos rars, volen el mateix que qualsevol: que no els fregeixen a impostos, una bona educació per als seus fills i coses d'aquestes.” Torrente 5 arriba avui als cinemes amb Alec Baldwin com a fitxatge estrella i un munt de cares conegudes al repartiment.

Més enllà de l'humor, la pel·lícula dibuixa un panorama depriment, pessimista, d'Espanya. Pensa que les coses van en aquesta direcció?

Pot ser que sigui una pel·lícula pessimista en la qual la gent es passa una hora i mitja rient. No puc evitar caure en l'humor negre. Quan vaig veure El pisito de Marco Ferreri vaig pensar que era la comèdia més trista que havia vist mai; de fet, només José Luis López Vázquez aconseguia arrencar el somriure enmig d'aquell panorama desolador. Pel que fa al futur d'Espanya, desitjo el millor... I temo el pitjor... Però no penso que la pel·lícula es pugui qualificar de pessimista, considerant que la gent surt del cinema amb un gran somriure.

Hi ha algunes bromes sobre els catalans i l'independentisme. Creu que cal més humor sobre aquest tema, a Catalunya i a Espanya?

Fa més falta l'humor en tot. Tot millora amb humor, no s'arregla, però millora. Hi ha humor i bromes amb el tema secessionista a la pel·lícula, però per res em semblen coses que haguem de prendre a broma. Els pobles tenen dret a decidir sobre el seu futur.

La cinquena part és més d'aventures i sembla influenciada pels còmics de Bruguera i per films com ‘Oceans eleven' o ‘La quadrilla dels onze'.

Imagino que la influència de Bruguera deu ser en el meu subconscient, Ibáñez i Vázquez han estat dos genis de la historieta que idolatrava de nen. La quadrilla dels onze va ser un dels vehicles del rat pack de Sinatra, un altre dels grans de la meva llista. La trilogia de pel·lícules de Steven Soderbergh [Ocean's eleven] la vaig repassar abans de rodar per inspirar-me, clarament les paròdies han de beure d'alguna font.

Quins criteris han prevalgut al càsting? Fidelitat a la sèrie? Amistat i confiança per demanar un cameo? Reunir gent populars i excèntrica?

Doncs tot això i més, però bàsicament això. Gent que em faci gràcia, que és important per a una comèdia, i que tingui vis còmica. Al final és veritat que reuneixo grups humans bastant curiosos, és molt curiós observar Jesulín interactuant amb Alec Baldwin.

Les pel·lícules de Torrente són un reflex del que passa a la societat o més aviat de les seves inquietuds i interessos?
Ambdues coses, són un reflex del que passa a la societat i també són coses que m'interessa fer a mi en el moment. Abans d'escriure sobre Eurovegas al 2018, havia pensat ficar a Torrente en un partit polític d'extrema dreta que aconseguia arribar al poder, Torrente presidente era el títol. Criticava la societat i també responia al meu interès de rodar un thriller polític tipus House of cards. Després em va inspirar més rodar una aventura d'atracaments en un entorn futurista proper. El cas és fer riure molt

Torrente 5: Operación Eurovegas
Direcció: Santiago Segura Intèrprets: Santiago Segura, Carlos Areces, Jesús Janeiro, Alec Baldwin, Julián López Gènere: comèdia / acció Any: Espanya, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia