Llibres

còmic

Jaume Vidal

Sarcàstic, negre i brutal

L'editorial Panini recopila tot ‘Torpedo' en un volum integral

No sé si Quentin Tarantino és lector de Torpedo, però el seu cinema té tots els ingredients que podem trobar a la sèrie Torpedo 1936, del guionista Enrique Sánchez Abulí (Palau del Vidre, Catalunya Nord, 1945) i el dibuixant Jordi Bernet (Barcelona, 1944): acció, assassinats, personatges sense escrúpols, cinisme i humor macabre. De fet, Hollywood es va interessar per comprar els drets del personatge, però l'editor ho va voler fer a espatlles dels autors i la negociació se'n va anar en orris. També es van fer alguns episodis pilot per a una sèrie d'animació.

Torpedo 1936 està protagonitzada per Luca Torelli,Torpedo, un assassí a sou que no té cap mena de remordiment a l'hora de fer la seva feina. És un professional, i no hi ha res que el molesti més que el fet que es pugui qüestionar la seva reputació com a sicari. Es tracta d'un home molt independent, però hi ha molts encàrrecs en què li cal ajuda. Per això compta amb l'ajut de Rascal, el seu guardaespatlles. Una mica babau, però tan temible com Torrelli. Ara, Panini, sota el segell Evolution Comics, n'ha tret un volum integral.

La història de la sèrie arrenca de l'època daurada de les revistes de còmic de Toutain Editor. Concretament, la primera història va ser publicada l'any 1982 a la revista Creepy, que fins aleshores s'havia mantingut fidel al gènere de terror. En les dues primeres trameses de la sèrie, Bernet encara no hi intervenia. El dibuixant era el prestigiós dibuixant dels Estats Units Alex Toth (1928-2006), que no va entendre's amb Abulí, rebaixant la força dels seus diàlegs i trames. Per sort, la sèrie va ser continuada per Jordi Bernet, un dels més grans historietistes catalans contemporanis, que va captar perfectament l'atmosfera de sèrie negra, de gansterisme a Nova York de l'època de la Gran Depressió, i va donar com a valor afegit el seu gran virtuosisme a l'hora de dibuixar dones boniques i exuberants.

Bernet ja havia dibuixat un altre personatge maligne, però amb un humor més blanc: Doña Urraca, creada pel seu pare, el dibuixant de Bruguera Jorge. Bernet va dibuixar el personatge quan va morir ben jove el seu pare. Però a més de la influència de l'Escola Bruguera, Bernet va forjar el seu estil amb els clàssics nord-americans com ara Frank Robbins, Milton Caniff i Alex Raymond, uns grans mestres el rastre dels quals es troba en les planes de Bernet, sobretot en l'ús del pinzell, amb el qual aconsegueix un expressiu blanc i negre.

A més del pare, la nissaga de parents dibuixants es perllongava per la part dels seus oncles: el dibuixant del TBO Bernet Toledano, creador d'Altamiro, el de la Cueva, i el guionista Miguel Cussó. Bernet és també autor d'altres memorables sèries com ara Sarvan, Kraken, Custer i Clara de noche.

No menys lluenta que la trajectòria Bernet és la de Sánchez Abulí. Fill també de guionista, aviat va fer guions per a Hazañas bélicas i per a la revista juvenil Trinca, i va participar a l'època daurada de Toutain escrivint històries que van ser dibuixades per Maroto, Geniés, Garcés i Juan Boix.

Ha traduït nombrosos còmics i és també un dels més destacats guionistes catalans de còmic. En aquesta obra destaca la gran facilitat pels jocs de paraules, que és una de les característiques més preuades dels seus diàlegs.

L'edició de Panini en castellà posa ordre i unifica el material de Torpedo, que a més de publicar-se per trameses a les revistes de Toutain i editat per la mateixa editorial en diferents volums va també prendre vida a una publicació treta per l'editorial Makoki a principis dels noranta i que donava capçalera pròpia al personatge: Luca Torelli es Torpedo. L'editorial Glénat el va publicar en català a partir de l'any 2007. També va publicar-se a la revista Co&Co d'Ediciones B i El País Semanal.

Per realitzar aquesta edició totes les pàgines han estat de nou escanejades, s'han unificat les tipografies i s'han polit petits detalls fruit de l'origen de publicació per trameses. El llom és de tela i totes les històries han estat publicades en ordre cronològic amb un apèndix que indica la data i el mitjà de la primera publicació de cada episodi. També s'inclou un article de l'especialista Javier Mesón, que fa un exhaustiu recorregut de la història d'aquesta sèrie creada fa més de trenta anys però totalment actual perquè ha seguit en paral·lel l'evolució del gènere negre tant pel que fa a la novel·la com pel que fa al cinema.

TORpedo 1936
Guió: Enrique Sánchez Abulí Dibuixos: Jordi Bernet Editorial: Evolution Comics. Panini Pàgines: 720 Preu: 60 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia