Opinió

art & CO

pilar parcerisas

#artveuivot


Llibertat d'expressió

El nostre país està acostumat a fer crides en moments de conflicte històric amb l'Estat espanyol, situacions d'emergència que posen en alerta davant d'un contenciós històric que no ha estat mai ben resolt. La convivència s'ha construït a base de pedaços que, finalment, no han satisfet la societat catalana. És una evidència que s'ha de tenir pa a l'ull per no veure-la. L'art sempre ha estat considerat com la màxima llibertat d'expressió i tenim diversos exemples històrics del compromís de l'artista amb aquestes situacions de conflicte. Un d'aquests, la col·laboració dels artistes amb el Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana o amb el Pavelló de la República a l'Exposició Internacional de París el 1937, on Picasso va exposar el Guernica; Miró, el mural del Pagès català, i Juli González, l'escultura de la Montserrat cridant. També Joan Miró va dibuixar el pagès català, braç enlaire amb el lema Aidez l'Espagne per recaptar fons per a la República.

Campanyes

La Transició ens va omplir de campanyes contra la censura i a favor de la democràcia i els artistes també van ser solidaris amb l'Assemblea de Catalunya, amb partits com ara el PSUC o amb la llengua catalana en la campanya de creació del fons d'art del diari Avui, actualment patrimoni públic. La màscara teatral per reclamar “llibertat d'expressió” va córrer per tots els rius d'aquells dies d'aspiració democràtica. Davant del repte històric que Catalunya afronta en aquests moments, s'ha convidat de nou els artistes a participar en la campanya #artveuivot, en què creadors vius participen d'una campanya de comunicació i d'acció pel dret a decidir en favor d'una votació democràtica que ajudi a conèixer l'opinió dels ciutadans de Catalunya.

80 artistes

Els artistes, com un ciutadà més, cadascun des del seu llenguatge personal i intransferible, han reflectit sobre el paper una idea, una imatge, un text, en una mateixa mida, un DINA3, perquè la finalitat de la imatge és que sigui reproduïble i serveixi per il·lustrar aquesta campanya. Els artistes han mostrat novament la seva solidaritat, el seu compromís cívic i ètic amb la societat catalana. L'art ha funcionat novament com una crida personal a la llibertat democràtica que només dóna les urnes. Al Museu d'Història de Catalunya s'exhibeix aquest laboratori d'idees gràfiques, visuals i conceptuals. Algunes imatges són molt crítiques amb la classe política, d'altres mostren un futur esperançador, estelat, d'altres juguen amb la V de vot mentre que d'altres fan servir el sobre i l'urna com a acció de lluita, i alguns es manifesten explícitament pel sí i sí, una voluntat i una crida a favor del dret a decidir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia