Llibres

CIÈNCIA / LINGÜÍSTICA

David bueno i torrens

Botànica magna

Des que els éssers humans existim, hem estat conscients de la importància de les plantes, per alimentar-nos, oferir-nos refugi i obtenir una variadíssima gamma de productes, des de fibres tèxtils i fusta fins a essències medicinals. Per això han estat sempre presents en la cultura i, per extensió, en la parla. La riquesa denominativa del català per referir-se a les plantes que ens envolten és extraordinària, només comparable a la mateixa riquesa botànica de les nostres terres. Tanmateix, mentre que la nomenclatura científica està regulada per una sèrie de normes acceptades internacionalment, els noms populars no estan sotmesos a cap normativa. De fet, es podria dir que són tan vius i dinàmics com les mateixes plantes que denominen.

Per recollir i preservar tota aquesta riquesa lingüística, el Termcat publica Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana, un recull de més de 35.000 denominacions documentades arreu dels territoris de parla catalana, corresponents a més de 5.800 espècies de plantes, la majoria autòctones, però també exòtiques d'interès comercial, cultural o científic. En la seva elaboració hi ha participat un ampli equip d'especialistes en botànica i terminologia, dirigits pel professor de la UB Joan Vallès i encapçalats pels també professors de la UB Joan Veny i Josep Vigo, M. Àngels Bonet, M. Antònia Julià i Joan Carles Villalonga. Presenta els noms ordenats alfabèticament, i inclou la seva correspondència amb el nom científic i les múltiples variacions locals. Conté també un índex de variants lingüístiques, de noms científics i de famílies, i una extensa col·lecció de fotografies. Una obra magna de referència, indispensable tant per a botànics com per a lingüistes, molt ben pensada i elaborada per contribuir a mantenir la nostra riquesa lèxica.

Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana
Joan Vallès (dir.)
Editorial: Termcat / Publicacions UB Barcelona, 2014 Pàgines: 1.124 Preu: 65 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia