Llibres

infantil i juvenil

lluís llort

Llegeix la pàgina 18

Sempre es planteja l'habitual etapa de les preguntes en cadena dels nens com una mena de tortura de cocció lenta que posa a prova la paciència dels pares. Sí, cansa, o pot fer-ho, però em preocuparia més que un nen no tingués o no mostrés curiositat per saber, dit pel broc gros, com funciona el món. També és cert que arriba un moment en què els coneixements que exigeixen les respostes queden fora de l'abast de la majoria de progenitors, sobretot quan els fills s'enfilen a l'adolescència i els temes són més complexos i, a més, no se'ls pot enredar com quan eren petits...

Cossetània ha iniciat la col·lecció Experimenta, que, en diversos títols, vol oferir fins a cent experiments científics que es poden construir amb materials comuns a totes les llars. Ara ha aparegut el primer i n'hi ha dos més de previstos per a la primavera i la tardor (aquelles estacions climatològiques que teníem i un bon dia vam perdre, pel que fa a temperatures) del 2015.

L'ideòleg dels llibres és Jordi Mazón, professor i investigador al Departament de Física Aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya, i de batxillerat a l'Escola Aula. La claredat d'exposició, comuna entre la majoria de científics que també són divulgadors, és ben patent en l'obra. Encara més, com demostra que “l'experimentació és la base de la ciència, és essencial per arribar a comprendre el perquè i el com passen les coses”.

El títol complet és el millor resum del contingut: Un submarí d'aire i altres experiments. Electricitat i magnetisme, aire, densitat dels cossos, forces i pressions, calor. Dividit en pàgines dobles, hi podem llegir el títol de l'experiment, una breu introducció i quatre passos, quatre interrogants, fixos: Què volem demostrar?, Què necessitem?, Com ho fem? i Què i per què ha passat? Tot amb el text complementari corresponent i, entremig, els dibuixos que faciliten la comprensió del que cal fer d'una manera pràctica.

A partir d'ara, quan un fill, nebot, nét o alumne ens demani, per exemple, “l'aire pesa?”, li podrem respondre: “Llegeix la pàgina 18”. O “Demà t'ho explico” i fer l'experiment d'amagat i passar per tan savi com Mazón.

Un submarí d'aire i altres experiments
Text: Jordi Mazón Il·lustracions: Raquel Gu Editorial: Cossetània Pàgines: 60 Preu: 10,50 euros A partir de: 10 anys


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia