Territori

No som tan lluny

Joan Tort

Resurrecció de cine

Som Cinema va néixer fa uns anys a Mollerussa com una aposta lleidatana pel cinema i però les dificultats econòmiques van acabar amb un projecte que arribar a les primeres quatre edicions. Quatre anys després de donar per mort el projecte, bona part dels seus promotors han agafat empenta i impuls i, tossuts ells, hi tornen. Ara, enfocat com un festival dedicat exclusivament a la producció catalana i posant especial atenció als joves creadors i a les noves tendències del sector. Per tant, Som Cinema reneix com la Mostra de Cinema i Audiovisual Català.

El festival se celebrarà a Lleida, del 23 al 27 d'aquest mes, i a l'auditori Enric Granados, al Cafè del Teatre i, sobretot, amb les projeccions al cinema Funàtic.

Tindrà una part competitiva amb una secció oficial amb 10 documentals i un altre concurs amb 14 curtmetratges, tots de producció catalana. El jurat que triarà els millors treballs estarà format per Marcel·lí Borrell, Antonio Boneu, Josep Maria Escofet, Mercè Rovira i Robert Garcia.

Igualment, i fora de concurs, hi haurà la projecció de dos llargmetratges: Tots els camins de Déu de Gemma Ferraté, i El hombre de la oscuridad de Toni Villazán. També una sessió dedicada al cinema fantàstic que inclourà una innovació cinematogràfica singular: la projecció del Panzer chocolate de Robert Figueras, una pel·lícula transmèdia interactiva per a telèfons intel·ligents i tauletes mitjançant la descàrrega d'una aplicació.

També hi haurà espai per veure els treballs guanyadors del certamen Llanterna Digital, dels joves batxillers que fan els seus primers treballs cinematogràfics als instituts, així com una sessió gratuïta diumenge a la tarda d'Animac, un altre dels festivals de cinema de Lleida i dedicat a l'animació. Aquesta cooperació entre certàmens permetrà avançar algunes de les novetats del mercat audiovisual de l'animació.

Finalment, dilluns al vespre es farà l'acte de lliurament del premis als millors documental i curtmetratge, així com la presentació de diverses novetats, com l'estrena del primer capítol de la websèrie lleidatana Don Distruf o les presentacions dels teasers de Nosferatu: el origen i de Venki, amb la banda sonora en directe i lectura d'un fragment de la novel·la basada en la pel·lícula per part de la seva autora, Rosario Curiel.

De fet, un dels objectius del festival és la promoció i difusió d'aquest vast material audiovisual català i facilitar que tingui espais de projecció i canals de divulgació, sobretot per als joves creadors, segons va explicar el director del certamen, Manel Montañés.

Un dels plats forts d'aquest renovat Som Cinema serà la inauguració, que inclourà la presentació del making off de Segon Origen, el film que el productor lleidatà Carles Porta està enllestint i del qual també va haver d'assumir la direcció per la sobtada mort de Bigas Luna. Seran els cinc minuts d'un treball molt esperat. També s'hi estrenarà el film Noa, dels lleidatans Jordi Celma i David Besora.

Som Cinema, tal i com expliquen els seus promotors, ha tornat per quedar-se i vol convertir-se en una de les principals plataformes catalanes de promoció de joves creadors i innovació audiovisual.

Dotze films
Lleida ha estat l'escenari de dotze produccions audiovisuals en el darrer exercici, una xifra que creix per la promoció de la ciutat, els quatre festivals de cinema que s'hi organitzen i pel Magical, el nou centre de producció audiovisual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia