Opinió

aquesta setmana

David castillo. coordinador

Explorador Pedrals

P
Pedrals presenta 'Exploradors, al poema', publicat per Estrella Polar

Des de ben petit, Josep Pedrals ens va oferir un món fascinant, on el llenguatge s'adaptava a les observacions sobre tot el que l'envoltava, i de tot plegat aconseguia uns artefactes que només es podien interpretar en clau sensitiva. N'hem parlat, de la majoria d'ells, i m'agradaria destacar els llibres Escola italiana, El furgatori i El romanço d'Anna Tirant, però la cosa fascinant és veure el Pedrals –cal felicitar-lo pels seus bessons Adrià i Fèlix– fent un sonet a tota velocitat amb el mòbil o improvisant com si s'hagués escapat dels saxos de John Coltrane o Ornette Coleman.

Parlo d'experiències amb mags, de gent que viu al marge de la contundent pesantor de la ciutat. Aquesta setmana us recomano un manual, un llibre de viatges que Pedrals ha titulat Exploradors, al poema, que publica Estrella Polar. Ell es defineix com a “poeta professional que es dedica a la divulgació de la poesia” i el llibre el subtitula com a Taller de poesia. Són només etiquetes per a un exercici, de nou, per oferir-nos de tot: cal·ligrames, poesia concreta i visual, endevinalles, aforismes, contes resumits en una frase i, fins i tot, apunts autobiogràfics. És un laboratori d'inventiva, en colors, però sobretot una poètica sense ínfules, des de la simpatia i la bonhomia, dirigida a tothom. Uns exemples com a píndoles: “El gust del poema, sigui com sigui, és una set insaciable que dóna algun consol serè” o “Un cop ens hi sabem en cos i ànima, podem obrir-nos a ser poema”.

Pedrals ha aconseguit el vell somni situacionista: fer de la vida una obra d'art. No és fàcil, és una feina d'alquimistes ser perdurable, convertir-ho tot en or. I així es passeja pel món, amb un somriure i una invitació als versos fent-nos partícips d'una aventura agradable i amena, esperonant-nos davant un món en aparença inpoètic. Hi ha guerres i misèria, però també el Josep Pedrals. No podria ser el president?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Anglès celebra el centenari d’uns pioners del jazz

anglès
Txabi Franquesa
Humorista, presenta l’espectacle ‘Escocía’ al Salat de Sant Feliu de Guíxols

“L’humor és terapèutic i fa que t’oblidis de tot”

Sant Feliu de Guíxols
cultura

Les traduccions de ‘Guerra i pau’ o ‘Maria Antonieta’, entre els finalistes del premi Aurora Bertrana

girona
Riells i Viabrea

Els Catarres i Buhos bategen el Festival Respira Cultura

Riells i Viabrea
societat

‘Foc creuat’ guanya el concurs de còmic i novel·la gràfica ‘Llamps i Tintes’

girona
CRÒNICA

The Divine Comedy, humor i pulcritud

FESTIVAL GREC

El repte Hervás: 100 divorcis en 24 hores

BARCELONA
arxivística

El dietari del baró de Maldà, traslladat al segle XXI

barcelona
MÚSICA

El Vida arriba a la desena edició amb M.I.A i Standstill

vilanova i la geltrú