cultura

Agullana obrirà al febrer un centre d'interpretació de l'exili cultural català

L'objectiu és valorar el llegat de l'exili republicà el 1939

L'Ajuntament d'Agullana i el Mume de la Jonquera signen un conveni per tirar-ho endavant

Agullana estrenarà el febrer del 2015 un centre d'interpretació sobre l'exili cultural català, vinculat al Museu de l'Exili (Mume) de la Jonquera. L'Ajuntament i el museu van signar ahir un conveni de col·laboració per tirar endavant un projecte que vol valorar el llegat de l'exili republicà entre el gener i el febrer del 1939.

Segons va explicar l'historiador Enric Pujol, encarregat del projecte, la idea va sorgir el 2009, poc després de la inauguració del Mume, però fins ara no hi ha hagut finançament per poder-la fer realitat.

El centre ocuparà un espai de 70 metres quadrats al centre d'Agullana, en un edifici al costat de l'església on ara ja hi ha una exposició a la planta baixa. L'espai es dividirà en cinc àmbits. Hi haurà un espai de presentació i un altre per explicar l'exili en general. I també hi haurà espais especialment dedicats a les ciències i el pensament, a les arts i les lletres i a l'educació. A més, s'hi podrà veure un documental en què experts com Josep-Maria Terricabras, Josep Maria Figueres o Salomó Marquès parlen de figures clau de la cultura catalana que es van haver d'exiliar, com per exemple Josep Pallach, Josep Trueta, Pau Casals, Carles Rahola o Ferrater Móra.

L'alcalde d'Agullana, Alfons Quera, va destacar que “es vol valorar el patrimoni històric del municipi”, i va recordar que al terme d'Agullana hi ha el coll de Manrella i el Mas Perxés, llocs clau de l'exili republicà.

L'alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Mume, Sònia Martínez, va dir que el centre completa “el relat històric”. I el director del museu, Jordi Font, va explicar el conveni de col·laboració.

LES XIFRES

108.000
euros
s'invertiran en aquest projecte. La rehabilitació de l'edifici va costar 63.000 euros i el museu, 55.000.
70
metres quadrats
tindrà l'exposició permanent que s'instal·larà al centre d'Agullana a partir del febrer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia