Llibres

poesia

d. sam abrams

“L'amor que trenca l'espill”

Des de la serenitat i el lleure de no tenir una ocupació laboral, Jordi Pàmias ha pogut realitzar un ideal antic: posar-se exclusivament al servei de la seva obra literària. I aquesta dedicació full time ha donat els seus fruits, fruits de tres varietats principals, ben diferenciades: la creació d'obra nova com el recent Al cor del món (2013); la recuperació d'obra inèdita com el dietari Des de la foscor (2007); i, sobretot, la lenta i curosa recopilació de la seva obra poètica completa.

Des dels anys vuitanta, quan es va frustrar una edició conjunta a Llibres del Mall, que Pàmias tenia clavada l'espina de veure reunida la seva obra poètica. Pagès Editors ha permès que Pàmias pogués desclavar l'espina i no passés per la humiliant experiència d'haver d'afrontar el fracàs d'una obra reunida inconclusa. Ara bé, el retard de gairebé dues dècades ha suposat, al capdavall, un guany perquè el nostre poeta, amb el mestratge poètic de l'edat, ha construït, sense pressa però sense pausa, una obra completa sòlida i ben fonamentada. Només hi ha la petita molèstia de la inclusió d'alguns poemes per sota de l'alt nivell de la totalitat.

Fins ara han aparegut cinc volums, encara que una mica saltats cronològicament: I La casa dels avis (2011), II La nit en el record (2006), III Lluna d'estiu (2004), IV El do de la paraula (2010) i V Terra, mite, àngel (2014). Amb aquest cinquè volum Pàmias ha arribat, finalment, a la seva obra recent i els dos extrems de la seva producció, el passat i el present, es toquen, formant un cercle altament significatiu. Cinc volums que sumen 850 pàgines d'obra escrita al llarg d'exactament 40 anys, entre el 1963 i el 2003.

L'edició, ho torno a dir, és sòlida i ben fonamentada. Hi ha dues categories d'obra completa, la mecànica i la creativa. La mecànica és la recopilació freda dels diferents reculls d'un autor sense res més. La creativa és quan l'autor intervé decididament per oferir-nos alguna cosa que no sigui un mer aplec de materials. Pàmias, com era d'esperar, ha triat la segona opció. Ha ordenat la seva obra cronològicament per cicles poètics de gran coherència interna, ha revisat escrupolosament tots els textos, ha complementat més d'un recull amb poemes inèdits, i ens ha permès entrar al seu obrador, revelant-nos els seus referents literaris, la història de la composició de la seva obra i les seves intencions profundes a cada llibre i a cada cicle.

L'edició és un èxit poètic, literari i cultural. És més, acredita Jordi Pàmias, més enllà de qualsevol dubte, com una figura major dins el panorama poètic del segle XX i XXI. El cinquè volum de la sèrie aplega un cicle poètic de primera magnitud en què el poeta mostra tots els aspectes del seu art que han fet d'ell un referent indiscutible. Representa una oportunitat d'or per iniciar-se en la lectura de la seva producció o una ocasió immillorable per encetar una relectura integral. D'una manera o altra, us anirà de gust.

Terra, mite, àngel (obra poètica V)
Jordi Pàmias
Editorial: Pagès Editors Lleida, 2014 Pàgines: 161 Euros: 15 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia