Llibres

disc

g. vidal

Los Enemigos, per sempre insubornables

Sempre han estat un dels grups més infranquejables del rock espanyol. Després de disset anys d'ofici van plegar l'any 2002 no pas per les “divergències artístiques” o les “diferències irreconciliables” habituals sinó per una qüestió, simplement, “d'avorriment”. Des del 2012, però, una sèrie de triomfants concerts de retrobada han ressituat els madrilenys Los Enemigos en unes dinàmiques de funcionament més o menys convencionals. I després de les gires de reunió, és clar, sempre solen arribar els discos de reunió, que en el cas que ens ocupa s'anomena Vida inteligente i que mostra uns Enemigos sonant a Enemigos però amb unes lletres molt lligades als actuals moments de desestabilitat social. “En aquests concerts de retorn hem recorregut el país quatre o cinc cops i ens hem adonat que el que ens faltava per comportar-nos del tot com un grup viu era un disc nou”, justifica Josele Santiago, històric cantant i guitarrista enemigo i castelldefelenc adoptiu d'ençà que “una rossa” el va dur a viure a Catalunya ara fa sis anys. “De mica en mica ens vam anar adonant que allò ja no eren concerts puntuals sinó una nova etapa del grup en tota regla. L'energia que donàvem en els concerts ens tornava multiplicada i la incertesa que teníem al principi de com ens tornaria a rebre el públic es va anar esvaint.”

Produït per Carlos Martos, home de confiança de Los Enemigos d'ençà una pila d'anys, Vida inteligente és el primer treball amb cançons noves del grup des del 1999. “Tot, absolutament tot, se'ns diu que és intel·ligent –exposa Fino Oyonarte, baixista del quartet–. L'altre dia, fins i tot, vaig veure l'anunci d'una pasta dentífrica intel·ligent. I et preguntes: ‘aquesta suposada intel·ligència no podria servir perquè tot plegat, en aquest món, funcionés millor'?” Santiago, que en lletres com Firme aquí es posa en la pell d'un banquer que no té pietat i que a Mare nostrum aborda la tragèdia amb la qual es troben els immigrants que volen arribar al nord, adverteix que “no queda més remei” que parlar d'aquests temes. “Ja no és una qüestió de voler-se implicar o no, que solia ser el debat al voltant del que havia de fer un artista. El que abans es consideraven situacions socials ara són qüestions purament emocionals. Qui no hagi viscut en primera persona aquestes desigualtats tan insultants segur que, almenys, té algú proper que les hagi patides.”

Los Enemigos presentaran en directe Vida inteligente a partir del febrer.

VIDA INTELIGENTE
Los Enemigos
Discogràfica: Alkilo


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia