Llibres

CONCERT

GUILLEM VIDAL

Una idea boja que calia aprofitar

El Petit de Cal Eril i la Free Spirits Big Band de David Mengual posen en comú els seus instints aventurers a ‘Big Eril', en programa avui al Festival Connexions

Hi ha personatges que, per la seva particular manera d'entendre la música, semblen destinats que els seus camins s'entrecreuin tard o d'hora. Joan Pons, també dit El Petit de Cal Eril, va anar a veure la Free Spirits Big Band de David Mengual el juny de l'any passat a Igualada, i, ras i curt, segons confessa, va “flipar”. “Hi vaig connectar en un instant. La música que feia, la manera com dirigia... Ho vaig parlar amb en Dani Comas [baixista de l'Eril], que coneixia en Mengual, i va dir que estaria bé fer alguna cosa plegats i que li proposaria quedar un dia. I li vaig dir: «Doncs quedem-hi!» La idea era tan boja que s'havia d'aprofitar.” A Mengual, per la seva part, no va caldre insistir-li massa per arrossegar-lo en l'aventura. “Qualsevol cosa que tingui a veure amb una nova emoció m'intriga i em tempta”, afirma. “Vaig investigar una mica què feia en Joan i de seguida em vaig adonar que no estàvem tan lluny. Està obert, com nosaltres, que en la seva música hi pugui passar qualsevol cosa.”

Big Eril, estrenat el mes de setembre passat al Festival Altaveu de Sant Boi de Llobregat i amb una segona funció prevista aquesta nit a Barcelona, cal advertir-ho, no és un “Eril amb orquestra”, sinó un espectacle nou de trinca amb nou cançons de Vol i dol i La figura del buit –els dos últims discos del músic de Guissona– arranjades per a l'ocasió per Toni Vaquer, vital –segons Mengual– per dur el repertori a un nou horitzó sense descuidar-se l'essència pel camí. “En Toni ens va ajudar a obrir finestres i a fer-hi entrar aires nous”, hi afegeix Pons. “Hem aconseguit que no es perdi la identitat de cap de nosaltres, la qual cosa és possible perquè tant El Petit de Cal Eril com la Free Spirits som dues formacions molt obertes que no es tanquen a cap estil.” Unir-se a El Petit de Cal Eril, per a Mengual i companyia, també va ser molt natural. “És una d'aquelles col·laboracions que ens permeten agafar aire”, diu Mengual. “Ningú del grup es va sorprendre des d'un punt de vista estètic i estilístic. Beure de fonts que ens permetin evolucionar, per a la Free Spirits, és tota una necessitat.”

Aquesta segona representació de Big Eril coincideix amb la finalització, fa tot just uns dies, de la gira del tercer disc d'El Petit de Cal Eril: La figura del buit. Mengual, per la seva part, contrabaixista de referència de l'escena jazz a Catalunya, ha publicat fa poc el tercer disc al capdavant de la Free Spirits Big Band: l'ambiciós Vertebrats. Actualment, també prepara un diàleg entre música i escultura amb l'artista plàstic Jordi Santanach.

Més connexions
La trobada entre El Petit de Cal Eril i la Free Spirits Big Band, que dirigeix David Mengual, s'inscriu en el cicle de diàlegs Connexions, instigat pel Taller de Músics i Bankrobber. Rumbamazigha 2.0 (un encontre entre rumba i música del Magrib) es podrà escoltar el dia 14 i el so jamaicà orquestrat de Gramophone Allstars, el 21.
El Petit de Cal Eril & David Mengual Free Spirits Big Band
Festival Connexions
Lloc i dia: Sala Apolo (Barcelona), 7 de novembre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia