Opinió

aquesta setmana

David castillo. coordinador

Papers de Versàlia

A
Auden va obtenir celebritat als anys trenta i va esdevenir mestre per a la nova generació

Fa molts anys que Josep Maria Ripoll i Esteban Martínez impulsen des de Sabadell revistes, col·lectius i tribunes, que tenen com a únic objectiu fer-nos més sensibles i savis. Acompanyats de Marcel Ayats, Josep Gerona i Quilo Martínez, formen Papers de Versàlia. Acaben de presentar el quart volum de la col·lecció Quaderns de Versàlia, després dels dedicats a Rilke, Emily Dickinson i Ungaretti. Fan petites edicions de 350 exemplars, però molt treballades i rigoroses, amb la col·laboració de l'Alliance Française, el Gremi de Llibreters de Sabadell i les llibreries Tècnica, Llar del Llibre i Paes.

El volum número quatre està dedicat a W.H. Auden (foto), amb gairebé 300 pàgines, dividides en tres blocs, un dedicat a la crítica, un altre d'homenatge poètic i un altre amb traduccions, entre elles de l'esmentat Gerona i del badaloní Marcel Riera, excel·lent premi Carles Riba de fa tres anys. En la seva tria inclou Foxtrot, un divertit poema del 1936, del qual no em puc reprimir destacar-ne una estrofa: “N'hi ha que enraonen d'Alexandre, / d'altres prefereixen Fred Astaire, / algunes volen herois amb grenyes / o d'altres se'ls trien inexperts, / algunes prefereixen els missaires / i d'altres que no sàpiguen re, / algunes volen ser maltractades, / però tu ets la meva tassa de te.”

Auden va obtenir una gran celebritat des dels anys trenta perquè va esdevenir mestre per a la nova generació de poetes i va tocar gairebé totes les tendències, des de la poesia social i política vinculada al marxisme a la psicoanalítica derivada de Freud per acabar dins un territori més religiós i metafísic, en alguns moments al voltant del misticisme. En qualsevol etapa, però, la seva obra és una aventura apassionant, que ha tingut al nostre país seguidors i traductors notables, tal com destaca Pere Ballart en un dels articles capítol d'aquest elegant llibre revista. No es perdin Quaderns de Versàlia, és de capçalera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC
MÚSICA

Un Festival de Jazz amb Rita, Andrea, Sílvia... i tota una “corrua de mestres”

BARCELONA
PREMIS LITERARIS DE GIRONA

Un Bertrana per als temibles almogàvers

Girona
nomenaments

L’arxiver i historiador Joaquim Borràs, nou director general del Patrimoni Cultural

barcelona

‘L’estaca’ de Lluís Llach, primer títol de la col·lecció Enderrock Llibres

BARCELONA
Cultura

Mor l’escriptor libanès Elias Khoury, defensor del poble palestí