Llibres

fotografia

jordi camps i linnell

Qui té por del llop ferotge

Andoni Canela presenta ‘Durmiendo con lobos', la primera petja d'un projecte que l'ha portat a voltar el món fotografiant set grans animals en perill d'extinció

No fa ni dos mesos que ha tornat d'un viatge que l'ha portat, a ell i la seva família, a fer la volta al món fotografiant alguns dels animals salvatges més destacats i representatius de cada continent. Espècies amenaçades per diferents motius (com poden ser la caça excessiva, la destrucció de l'hàbitat, el tràfic il·legal, el canvi climàtic...) que viuen en diversos hàbitats de gran valor ecològic. En total han estat 15 mesos, 7 continents i 7 animals, xifres que serveixen tan sols per resumir un projecte d'allò més ambiciós que només un apassionat de la fotografia, la naturalesa i el medi ambient com és Andoni Canela (Tudela, 1969) podia portar a terme.

El primer resultat de Looking for the wild (A la recerca del món salvatge) és Durmiendo con lobos, un llibre autoeditat i produït a través de crowfunding del qual ja prepara una segona edició després de quasi esgotar els primers mil exemplars impresos. Un èxit que demostra l'enorme empatia i seguiment que té aquest fotoperiodista que ha treballat per a National Geographic, Geo, BBC Wildlife, La Vanguardia i El País, entre altres mitjans.

El llop ibèric

Per anar conformant aquesta àmplia panoràmica ha començat pel llop ibèric, animal mític per excel·lència, generador de tota mena de faules i llegendes des de temps immemorials i al qual Canela ha dedicat dues dècades de carrera professional retratant-lo en llibertat. Com només els millors fotògrafs poden fer-ho. “Contemplar el llop en el seu medi i poder fotografiar-lo no resulta gens fàcil”, destaca el biòleg Juan Carlos Blanco, autor d'un dels textos del llibre, perquè, com explica, “la seva supervivència depèn de la seva capacitat de passar desapercebut”. També, perquè malgrat que fa uns anys se'n va aturar l'extinció, només queden entre 2.000 i 2.500 llops a la península Ibèrica, no més de 300 bandades. És tanta la dificultat per contactar-hi que, com bé reconeix el mateix fotògraf navarrès, no va ser fins a un tercer viatge a Sierra de la Culebra (Zamora) que va poder retratar-ne un. I és que la paciència en el seu àmbit professional és una virtut. “Sé de sobres que, en el moment menys esperat, la naturalesa compensa aquell que manté els ulls oberts per contemplar-la i conèixer-la.” Pocs com ell saben que un bon resultat només es dóna a partir de llargues jornades –molt sovint matinals i nocturnes– per captar l'instant desitjat. I no només per retratar la fauna, perquè, com plasmen els seus reportatges fotogràfics, l'hàbitat i el seu entorn social i humà també en són protagonistes actius. És a dir, el conjunt de l'ecosistema.

La volta al món

“Voleu fer la volta al món?” Aquesta és la pregunta oberta que va fer Andoni Canela a la seva parella, la Meritxell, i als seus fills, Unai (9 anys) i Amaia (3 anys), tot just tornar plegats d'Alaska ara fa quasi dos anys. La resposta no es va fer esperar i fent un cop de cap van iniciar aquest projecte que els ha conduït a retratar les espècies més representatives de cada continent. Una aventura que molts han seguit per les xarxes socials, sigui a través de les fotografies o les cròniques que penjaven durant el trajecte (algunes imatges van registrar fins a 25.000 clics). Resumir aquestes vivències és una tasca difícil, però Canela destaca episodis memorables, com quan un ramat de bisons va envoltar la furgoneta on dormien, en una estepa del Colorado, o el dia que van poder filmar juntament amb el seu fill Unai –“la meva mà dreta”– la caça d'un guanac per part d'un puma, a la Patagònia. I reconeix que, malgrat que ja coneixia molts dels llocs que va visitar, el van impressionar molt les selves de Tailàndia i els manglars salvatges de la península de Cape York (Austràlia).

Ara, de tornada a Banyoles i després de publicar el reportatge del llop, la feina se li acumula. No descarta continuar publicant llibres amb alguns dels animals fotografiats dins la col·lecció Espíritu Salvaje i donar sortida al munt de material videogràfic filmat. El que sí té clar és que en menys d'un any haurà escrit el llibre amb què narrarà –i il·lustrarà– aquest viatge apassionant pel planeta Terra. Entremig, però, també se n'anirà a Bolívia per seguir les petges del jaguar... Però aquesta és una altra història

Els set grans dels set continents
El projecte Looking for the wild (A la recerca del món salvatge) ha consistit a fotografiar els set grans animals en perill d'extinció dels set continents: el llop ibèric, el bisó americà, el puma, el pingüí papua, el cocodril marí, el calau unicorne i l'elefant africà. Per fer-ho, Andoni Canela i la seva família han voltat el món al llarg de 15 mesos, partint de Banyoles.
durmiEndo con lobos
Andoni Canela
Editorial: Calaoé!
Pàgines: 192
Preu: 34 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia