cultura

Els primers clics

L'Arxiu Fotogràfic rememora en una exposició l'impacte de l'arribada del daguerreotip a Barcelona

S'han complert els 175 anys de la icònica, tot i que perduda, imatge que es va captar al pla de Palau

El 10 de novembre del 1839 es va fer la primera fotografia a Barcelona. La primera, a més, a tot l'Estat. Dilluns es van complir els 175 anys d'aquella fita que va marcar l'inici d'una nova era. Només tres mesos després que Louis Daguerre hagués presentat el seu invent a París, als socis de la Reial Acadèmia de Ciències Naturals i Arts de Barcelona els va agafar la fal·lera d'experimentar amb aquell curiós procediment que, per primera vegada en la història, permetia fixar la realitat sobre una placa de metall. Conscient de la seva transcendència, l'acadèmia va organitzar una sessió fotogràfica oberta a tothom, amenitzada i tot amb la música d'una banda municipal, i va anunciar en fulls volants i a la premsa que sortejaria aquell daguerreotip primigeni. L'expectació va ser màxima.

Una fotografia icònica que es va fer al pla de Palau, en aquells moments plaça de la Constitució, i que es va endur cap a casa la persona que havia comprat la butlleta número 56. Mai més se n'ha tornat a saber res i no cal dir que les esperances per trobar-la s'han diluït completament dos segles després. No s'ha conservat la fotografia, però sí la càmera. L'acadèmia la va comprar al fotògraf que la va estrenar aquell mític 10 de novembre del 1839, Ramon Alabern. Un enginy que ara llueix a l'exposició El daguerreotip. L'inici de la fotografia, que proposa l'Arxiu Fotogràfic fins al pròxim 28 de febrer.

I no està sol. La institució que vetlla pel patrimoni fotogràfic de Barcelona ha aprofitat aquesta ocasió tan especial per presentar un laboratori de daguerreotípia complet, gairebé únic al món, que custodia des de l'any 2010. Procedeix del llegat d'una família de Sant Joan de les Abadesses, els Blanxart, i està en un estat de conservació excel·lent. Tot i que falta la documentació que ho acrediti, probablement és dels anys quaranta del segle XIX, quan la incipient fotografia es va començar a socialitzar, això sí, durant els seus primers temps, entre les classes benestants.

Només cal fer un cop d'ull a la selecció de daguerreotips que exhibeix en aquesta mostra d'aniversari l'Arxiu Fotogràfic, procedents dels seus propis fons i d'una altra col·lecció municipal important, la del Museu Marès. Tots són retrats de gent acomodada que podia permetre's el luxe de pagar els 60, o fins i tot 80, rals que costava fer-se una fotografia en una època en què per dinar se n'havien de desemborsar sis o per tallar-se
els cabells, un. En tot cas, els estudis fotogràfics van proliferar tan sols tres anys després de l'acte fundacional del pla de Palau. Un munt de fotògrafs forans no van tardar a establir-se a la ciutat per obrir els seus negocis, al mateix temps que anaven apareixent els primers daguerreotipistes catalans, encapçalats pel gran pioner Maurici Sagristà.

L'Arxiu Fotogràfic no és l'únic que ha fet aquest viatge fascinant pels inicis de la fotografia coincidint amb la seva data commemorativa. Dilluns, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica, una altra institució amb un fons de daguerreotips molt valuós, va recrear la demostració pública del 1839 al pla de Palau. Va utilitzar una càmera de l'època per reproduir la mateixa imatge de fa 175 anys. Ho va aconseguir, tot i que no és del tot fidel, perquè avui els arbres tapen la vista. Això sí, en acabar la sessió, també
es va sortejar el daguerreotip entre els assistents a l'acte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia