Els alcaldes del Ripollès estudien demanar que no els cobrin drets d'autor pels balls de festa major
Argumenten que els pobles no hi fan negoci perquè l'accés és gratuït
La proposta que debatrà el pròxim consell d'alcaldes del Ripollès prové de l'alcalde d'Ogassa, Ramon Tubert, que s'ha trobat a sobre la taula una carta de la Societat General d'Autors i Editors en què li demanen informació dels concerts efectuats a les festes locals des del 2003. «De moment no ens han reclamat res. Només què hem fet i què hem deixat de fer», afirma Tubert, que hi afegeix: «Suposo que no només és per tenir aquesta informació, sinó per cobrar.»
L'alcalde d'Ogassa ha remarcat que l'Ajuntament no cobra cap mena d'entrada per accedir als balls que organitza amb motiu de les festes locals. Per això, i sempre segons ell, entendria que la societat d'autors els cobrés els drets que pertoquen si fessin pagar per accedir als recintes on es duen a terme els concerts o els balls. És per tot això que Ramon Tubert vol obtenir el suport de la resta d'alcaldes del Ripollès i del mateix Consell Comarcal per fer un front comú en aquest tema.
Fonts de la societat, per contra, han recordat que, tal com preveu la llei de la propietat intel·lectual, sempre cal pagar els drets d'autor quan hi ha una utilització de les cançons de manera pública –un 10% de la taquilla–. Això no obstant, han matisat que les tarifes que es cobren són mínimes quan els actes són de caràcter gratuït, com en el cas que exposa l'alcalde d'Ogassa.
L'entitat, però, ha de cobrar, perquè els representants dels més de 45.000 socis del sector musical que tenen els reclamen a ells aquests drets. Els altres 45.000 associats són del sector del cinema, els audiovisuals i les arts escèniques. Les fonts han indicat que els drets també són mínims per a les cançons d'autors morts fa més de 70 anys i que, en canvi, també es cobren les tarifes normals de les noves versions de cançons tradicionals.