Territori

ARQUEOLOGIA

CARINA FILELLA

August, dos mil anys després

Un congrés reunirà a Tarragona una seixantena d'experts en la figura i el llegat de l'emperador romà

Hi ha, segurament, poques ciutats del país on la figura d'un emperador romà, August, que va viure fa més de dos mil anys, sigui tan present com a Tarragona. El seu llegat encara segueix viu en el patrimoni de Tarraco, la ciutat que ell va convertir en capital de l'imperi romà quan va decidir instal·lar-se aquí, els anys 25 i 26 aC, i governar una part important del món des d'aquesta ciutat mediterrània, que va triar pel seu clima primaveral. Enguany, quan se celebra el bimil·lenari de la seva mort, un congrés reunirà a Tarragona una seixantena d'experts que tractaran de manera monogràfica sobre la seva figura i herència, encara vigent en alguns aspectes de la vida quotidiana, social i política del segle XXI. Tarraco Biennal, que és el segon Congrés Internacional d'Arqueologia i Món Antic, tindrà lloc del 26 al 29 de novembre al Palau Firal, i reunirà experts d'arreu d'Europa, que presentaran els darrers estudis sobre l'emperador romà, davant de més d'un centenar de persones inscrites. El congrés, organitzat amb el nom August i les províncies occidentals, serà “una trobada científica de primer nivell”, segons Joan Josep Marca, president de la Fundació Privada Mútua Catalana, que impulsa el certamen amb la col·laboració de diverses institucions públiques i privades. De fet, hi participaran totes les entitats i institucions lligades a la conservació del patrimoni històric i arqueològic de la ciutat. El director de l'ICAC (Institut Català d'Arqueologia Clàssica), Joan Gómez Pallarès, que també és membre del comitè científic, remarca la importància de la trobada i avança que s'hi presentaran novetats arqueològiques i “es parlarà molt de les transformacions urbanístiques que va promoure August des de Tarraco en tot el món romà”.

La trobada s'articularà en diferents sessions científiques agrupades en tres eixos temàtics (un cada dia): Un món en transformació (26 de novembre), La Hispania d'August (dia 27) i Tarraco (dia 28). Es presentaran sis ponències, 56 comunicacions i 12 pòsters. Tres de les ponències estaran obertes al públic, concretament la presentada pels professors Ricardo Mar i Patrizio Pensabene, Una ciutat en adaptació. La nova Roma i la casa d'August; la de Manuel Bendala sobre August i el paisatge de la ciutat romana, i la ponència del professor Thomas Schattner sobre el llegat d'August, el dia 28. La sessió inaugural, programada per al dia 26 al matí, estarà presidida per l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

La Tarraco Biennal va néixer l'any 2012 amb l'objectiu de reunir especialistes en història antiga i arqueologia i potenciar així els estudis d'una ciutat declarada Patrimoni de la Humanitat com és Tarragona. Aquest serà el segon gran acte que s'organitza enguany a la ciutat per commemorar els dos mil anys de la mort d'August. Al maig, les jornades de divulgació històrica Tarraco Viva van desplegar un programa amb més de 800 actes, molts dels quals relacionats amb el mateix emperador.

August(Roma, 23 de setembre del 63 aC - Nola, 19 d'agost del 14 dC), de tarannà malaltís, va empitjorar durant les seves lluites al nord d'Hispania, contra els rebels àsturs, i va pensar que el millor lloc per recuperar-se era Tàrraco, pel seu bon clima i per les bones comunicacions. S'hi va quedar durant dos anys, el 26 i 25 aC. La ciutat es va convertir, a la pràctica, en la capital de l'imperi romà. L'emperador va ser important per a la ciutat, i part del patrimoni de Tarraco es deu a ell. Però August també es veu com una figura històrica clau. Ell va transformar una república oligàrquica que s'esmicolava en un nou sistema polític. I va renovar de dalt a baix l'estat romà, la seva cultura i el seu urbanisme. El seu govern es va conèixer amb el nom de Pax Augusta, per la seva imposició de la pau.

Cantata infantil
Com a acte previ al congrés, aquest cap de setmana, dies 22 i 23, s'estrenarà al Teatre Tarragona la cantata sobre el món romà Amics de pedra, amb direcció musical de Josep Prats i direcció escènica de Marc Chornet.Hi prendran part 900 nens i nenes d'entre 8 i 11 anys. Adrià Targa és l'autor del llibret i Joan Vives, de la música.
Tarraco Biennal
Congrés sobre l'emperador August
Lloc: Palau Firal i de Congressos de Tarragona Dies: Del 26 al 29 de novembre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Lloret Negre entregarà el premi honorífic a Anna Soler-Pont

LLORET DE MAR
cinema

‘Segundo premio’, ‘Marco’ i ‘La estrella azul’ són preseleccionades a l’Oscar

barcelona

El Canal presenta un programa d’una trentena d’activitats a la tardor

SALT
Peter René Pérez i Lucija Stojevic
Protagonista i directora de ‘Pepi Fandango’

“Els que hem sobreviscut als camps ens sentim culpables”

Màlaga
ART

Paula Artés rep el premi Art Nou per ‘Energia submergida’

Barcelona
ART

Dels enigmes d’Alícia a la carnalitat de Rubens

Barcelona

Una vintena d’actes pel 50è aniversari de la mort d’Aurora Bertrana

GIRONA
ANIVERSARI

Gegants, bigotis i galetes pels 50 anys del Teatre Museu Dalí

Figueres
CINEMA

‘Casa en flames’ supera ’Alcarràs’ i és la pel·lícula en català més vista l’última dècada

BARCELONA