Opinió

disc

david castillo

En l'estació barroca

De totes les aventures que han desenvolupat Pedro Burruezo i la Camerata, La banda sonora maldita és una de les més fascinants. Ho és tant per la immersió en la música barroca –d'on sempre s'havien sentit afins des de la vessant d'avantguardistes i clàssics– com la mateixa essència dels motius pels quals l'han fet. Músic de culte i transgressor dels espais sonors, Burruezo –que actualment viu a Sant Feliu de Guíxols– ha esdevingut una referència, podríem dir històrica, del trànsit d'un determinat tipus de música popular en culte. I no ho ha fet amb voluntat elitista sinó a través d'un camí, sovint al ras, per les dreceres de la investigació i l'estil.

“Quin és el camí?”, es pregunta en una de les peces. El camí ha estat el d'avançar, no sempre en línia recta, i l'orquestra li ha servit per afrontar projectes com el Don Quixot amb la companyia de ballet clàssic de David Campos o les col·laboracions amb músics ben originals com Jaume Sisa, Sílvia Pérez Cruz i el gegant Robert Wyatt.

La banda sonora maldita pertany a la lectura que va fer per encàrrec del realitzador Albert Serra per a la pel·lícula Història de la meva mort, protagonitzada amb geni per Vicenç Altaió en la recreació del savi Giacomo Casanova. Algunes de les composicions són cantades i d'altres solament instrumentals, però des de l'intens lirisme a les creades per ballar, totes conserven l'esperit irrepetible i creatiu del barroc, on la viola de Maia Kanaan, el clavicordi de Josep R. Roy, el violoncel d'Ivan Lorenzana, el baix de Jovic Sagristà, la flauta de Laura Lee i el llaüt de M.Yusuf Mayans s'adapten a les percussions, teclats i guitarres de Burruezo en una sintonia magistral, equiparable a la qualitat d'Albert Serra.

Deia Eugeni d'Ors que el barroc és un estat de l'esperit; aquest disc és la demostració fefaent que aquest període no s'ha acabat perquè ningú no li pot posar punt i final.

burruezo & claustrofòbica camerata
La banda sonora maldita
Discogràfica: Tormina Records


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Visa pour l’Image marcat per la guerra de Gaza

Perpinyà
música

La Fireluche i Joan-Lluís Lluís estrenaran l’experiment ‘Pareidolia’ al sisè cicle El Generador

girona
TEATRE

Croàcia celebra la Diada de Catalunya amb el record de Pau Casals a la Casa Blanca

BARCELONA
Llibres

El nou projecte editorial d’Abacus Futur publicarà 250 novetats en català i castellà el 2025

Barcelona
cinema

Tres clàssics per celebrar els 90 anys de Sophia Loren

Barcelona
TEATRE

El tàndem Galceran-Belbel tensa la comèdia amb una situació de terror

BARCELONA
cinema

El 36è Festival de Cinema de Girona estrena la primera part dijous

Girona
cinema

Steven Soderbergh i Geoffrey Rush visitaran Sitges

Barcelona
ARTS EN VIU

Rècord: Barcelona supera els tres milions d’espectadors

BARCELONA