Llibres

juvenil

david bueno

Quan la biologia esdevé sexi

‘EXO' és una òpera prima plena de ritme, que amaga sorpreses

Què passaria si un extraterrestre adolescent captés, per atzar, una emissora de ràdio terrestre, s'enamorés del rock'n'roll, fos enviat a la Terra a conèixer com són els organismes capaços de fer una música tan fascinant com aquesta, i en arribar descobrís que encara hi ha motius millors per enamorar-se? Ja el van advertir abans de marxar, però: “Ziggy, vés a la Terra. Passa desapercebut. Estudia la biologia del planeta. I sobretot, sobretot, sobretot, no t'enamoris d'una humana.” Evidentment, en Ziggy, com qualsevol bon adolescent, només d'arribar ja se salta una d'aquestes regles. Endevineu quina?

EXO és un llibre de clara vocació juvenil escrit per Jordi Olloquequi, una òpera prima plena de ritme i imaginació que amaga moltes sorpreses. Sembla, i ho és, una apassionant història d'amor entre dos adolescents, plena de moments romàntics, paraules insinuants i mirades i gestos que, sense voler dir res, ho expliquen tot. També és un llibre ple d'aventura. Però, darrere de tot això, o millor dit, enmig de tot això, és un llibre que explica moltes qüestions de biologia, des dels gens als cucs que viuen sobre la nostra pell sense que ens n'adonem, el procés que permet a les cèl·lules del nostre cos generar energia o el canvi climàtic, per esmentar només alguns dels molts temes que hi surten. Una manera diferent de divulgar ciència, o, dit d'una altra manera, una novel·la amb un altíssim contingut de divulgació científica. Una allau de dades i curiositats que, tanmateix, van arribant al lector de forma tan dosificada i perfectament integrada en la trama que són pràcticament indestriables de la mateixa narració.

És un llibre que enganxa, i el secret és el seu autor. Ollequequi és doctor en biologia per la Universitat de Barcelona, professor de biologia cel·lular i investigador en el camp de la biomedicina, actualment a la Universitat Autònoma de Xile. És també un apassionat de la lectura i l'escriptura, i el líder d'un grup de rock'n'roll, Glory Hole. Escriu, per tant, sobre allò que més bé coneix i que sens dubte més l'inspira: la biologia i el rock'n'roll (o viceversa). I les relacions humanes.

Una història plena d'humanitat i de biologia, que manté les emocions a flor de pell al mateix temps que va explicant, com aquell qui res –però de manera perfectament planificada i dosificada–, el meravellós món de la biologia. Un llibre que enamorarà els adolescents i, també, els no tant adolescents o els que ja fa molts anys que vam deixar de ser-ho.

EXO
Jordi Olloquequi
Editorial: La Galera Barcelona, 2014 Pàgines: 240 Preu: 17,95 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia