Llibres

novel·la

jordi capdevila

Revoltes femenines contra les lleves

És dona, mare i àvia, de classe baixa, analfabeta però intel·ligent, religiosa, il·lusionada, liberal, maltractada, derrotada, però mai rendida. Un personatge ideal per fer-lo néixer a l'inici del XIX i fer-lo créixer per la Barcelona que camina cap a Ítaca amb il·lusió sense mesura, enmig d'una Catalunya violentada per les guerres carlines primer i les repressives accions estatals després, però que somia entrar en la modernitat i la democràcia que ja regna arreu d'Europa. I sempre amb el topall dels vaivens d'una Espanya sense nord i amb governs repressius.

És la Mariona, nascuda en una família humil de Gràcia, que se sent estimada per la seva família i que creixerà com tantes nenes de la seva generació fent de serventa d'una casa de senyors. Allà trobarà confidents del servei que l'aniran encarrilant per la vida i un amo que l'assetja psicològicament, però no perdrà mai el suport i el contacte benefactor amb els seus pares, familiars i amics. S'il·lusionarà per formar una família com cal i trobarà l'home que estima, que li farà quatre fills. Són temps d'esperança, barrejats amb convulsions socials i polítiques que, si bé l'inquieten, la fan madurar positivament. En el seu entorn conviurà amb persones que estima profundament, religioses i conservadores per una banda, i lluitadors de les idees noves que van arribant d'Europa, per l'altra, que introdueixen conceptes nous il·lustrats que la captiven. També viurà immersa en les lluites sindicals generades per les millores tècniques que redueixen els llocs de treball i les guerres carlines que divideixen el tronc familiar. Un procés de maduresa que viurà positivament i l'anirà introduint dins del catalanisme incipient que va sorgint de bracet del ressò de millores d'emancipació social i femenina.

Però el seu gir vital es produirà quan portarà fins a les darreres conseqüències la seva lluita apassionada contra les diverses ordres del govern de Madrid d'allistar soldats per lluitar en guerres internes o salvar les colònies. Les revoltes contra les vergonyoses lleves de la mort, que s'enduen per sorteig els joves de les classes més humils, mentre que els rics poden pagar peatges dineraris que els lliuren d'anar-hi. D'aquest segrest humiliant dels éssers més estimats en sorgirà una Mariona transgressora, capaç de vendre cos i ànima per salvar el seu fill i els fills en edat militar de totes les mares. Participarà en tota mena de lluites violentes a cara descoberta contra el poder establert per evitar l'allistament discriminat a l'exèrcit. Serà una heroïna anònima com les milers de dones que van sortir al carrer i es van jugar la vida per defensar la seva dignitat de mares enfront d'un exèrcit que les va bombardejar tres vegades sense compassió. Una acció que va ferir encara més el voraviu dels seus sentiments maternals.

És la revolta femenina, centrada en la vida de la protagonista, el nus punyent d'una història emmarcada en la transformació d'un país que sembraria les llavors d'una renaixença cultural i un catalanisme progressiu que explotaria en el primer terç del segle XX. El relat desemboca en un retaule històric global d'una centúria poc coneguda i que és clau per entendre millor els moments actual en què vivim.

Un llenguatge directe i àgil, que descriu amb profunda emotivitat els sentiments més profunds de l'ànima femenina, arrodoneix una narració que aconsegueix mostrar amb fervor no sols els vaivens d'una col·lectivitat humana, sinó també el rerefons que la mou. Un retrat emotiu d'una lluita sacrificada i violenta en defensa del tresor femení més valuós: els fills que han engendrat, parit, criat i educat.

Una novel·la històrica, radicalment femenina, per entendre millor el món encara massa desconegut del nostre segle XIX.

Mariona
Pilar Rahola
Editorial: RBA / La Magrana Barcelona, 2014 Pàgines: 282 Preu: 18 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.