Opinió

eSTRENA

Bernat Salvà

La bíblia, en edició digital

Amb 21 llargmetratges dirigits, dos dels quals són reconeguts com a obres mestres (Alien i Blade Runner), Ridley Scott és un seriós aspirant al podi dels cineastes en actiu més influents. No hi ha fronteres de gènere, i gairebé no hi ha límits pressupostaris per a les epopeies visuals d'aquest cineasta britànic, que també ha signat Gladiator, Thelma i Louise, American gangster o Robin Hood. És en el gladiador interpretat per Russell Crowe, i en les croades d'El reino de los cielos que cal buscar els antecedents d'Exodus: dioses y reyes dins de la filmografia de Ridley Scott. Relat dels mateixos esdeveniments adaptats a Los diez mandamientos, paradigma del cinema bíblic dirigit el 1956 per Cecil B. DeMille i protagonitzat per Charlton Heston, Exodus substitueix els decorats de cartró pedra per un gran desplegament d'efectes digitals.

L'antic Egipte imaginat per Ridley Scott és espectacular, i ens arriba embolicat en unes imatges en 3D que superen la qualitat mitjana del format. També busca una certa originalitat en escenes tan presents a l'imaginari de l'espectador com les aigües del mar Roig que obren pas al poble jueu, o les set plagues bíbliques. Però, tal com feia a Gladiator, el cineasta no descuida els personatges. Particularment un Moisès, interpretat de manera convincent per Christian Bale, atrapat en contradiccions emocionals i morals: ser un príncep d'Egipte, però tenir sang jueva, el poble que tenen esclavitzat. “La vida de Moisès és una de les aventures i exploracions de caràcter espiritual més grans de tots els temps”, afirma el cineasta. Amb aquest esperit, i també amb 140 milions de dòlars de pressupost, ha emprès aquesta aventura, que ha rebut algunes crítiques entusiàstiques als EUA, però també altres de més fredes. I és que la pel·lícula funciona millor en la primera meitat, quan amenaça tempesta, que quan esclaten els excessos bíblics de les plagues.

Exodus: dioses y reyes
Exodus: gods and kings
Direcció: Ridley Scott Interpretació: Christian Bale, Joel Edgerton, Aaron Paul, Sigourney Weaver, Ben Kingsley Gènere: Acció/històric Any: EUA, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC
MÚSICA

Un Festival de Jazz amb Rita, Andrea, Sílvia... i tota una “corrua de mestres”

BARCELONA
PREMIS LITERARIS DE GIRONA

Un Bertrana per als temibles almogàvers

Girona
nomenaments

L’arxiver i historiador Joaquim Borràs, nou director general del Patrimoni Cultural

barcelona