Territori

Música

JORDI VILARRODÀ / EL 9 NOU

10 anys de música a la Pasternak

La sala de concerts de Vic celebra el desè aniversari aquesta temporada

Deu anys és una eternitat, en el món de la nit. I més si una sala vol sortir de l'oferta estàndard i fer de la música el seu senyal d'identitat. Amb poc temps, la nau ubicada al carrer Manel de Pedrolo de Vic i anomenada Pasternak, va arrelar fort posicionant-se com a una de les propostes de la nit vigatana, desmarcant-se de la resta per ser una sala de concerts i discoteca alternativa. Ho va aconseguir, i ho ha sabut mantenir, tot i estar ubicada lluny del centre de la ciutat i també del polígon on es concentren les altres discoteques.

La sala Pasternak va ser l'aposta d'Enric Colom i Ferran Soler quan l'any 2005 van obrir des de zero la sala a la capital d'Osona. Al cap de 10 anys, amb Enric Colom encara com a propietari del negoci, Pasternak celebra la temporada del desè aniversari amb concerts en directe i sessions de DJ amb segell personal.

En tot aquest temps, Enric Colom calcula que s'hi deuen haver fet “més de 300 concerts, segur”. Han passat per la sala grups nacionals i internacionals com Love of Lesbian, Mishima, Sidonie, Manel, Dorian, Astrio, Marky Ramone, La Iaia... La llista és inacabable, i molts dels grups que han trepitjat el petit escenari, a tocar les 450 persones que caben a la sala, ara omplen auditoris molt més grans. “No és que tinguin èxit per haver estat aquí, però sí que estem contents d'haver-los donat un escenari per tocar quan potser eren menys coneguts”, explica Colom.

Fa 10 anys, la música en directe ja no passava uns temps gaire esplendorosos i actualment el panorama tampoc no ha remuntat sinó que encara és pitjor. Tot i que una entrada de concert no sigui cara (sovint el seu preu se situa al voltant dels 10 euros), la crisi es nota. I no només això, “sembla que la gent no experimenta amb els grups que no coneix, no diu anem a descobrir qui toca avui”.

Enric Colom, però, ni es planteja deixar-ne de fer, amb més o menys freqüència. “En els concerts, la majoria de vegades s'hi perden diners, i per això queden tan poques sales, però manté un nom, un estatus”, assegura.

El Pastenak ha tocat tots els gèneres –del heavy a la rumba, passant per l'indie pop o el rock més clàssic–. El concurs Cactus, que premia cada any una nova banda –en aquesta edició han estat els Ekko–, és una altra de les apostes de Pasternak, que també cuida les sessions de DJ “perquè estiguin en aquesta línia de cuidar la música, que siguin diferents”. Disposa d'una àmplia oferta de DJ residents i convidats, com DJ Amable, Sidechains o Maadraassoo, resident del Razzmatazz de Barcelona, que hi punxa una vegada al mes. La sala també en té de residents, com Niño Prodigio, Erick Zack., DJ Clap, DJ Capo, Alecsun, Maniac Marc i Rimel.

De tots els concerts que s'han fet a la Pasternak durant aquests 10 anys, el seu propietari, Enric Colom, no sap amb quin es quedaria: l'emotiu retrobament de Sabino Méndez amb els Trogloditas, els èxits de Love of Lesbian, la novetat de Delafé y Las Flores Azules... “I els de grups de la comarca, perquè la gent sempre respon, com per exemple La Iaia.” En cartera per als pròxims mesos, ja hi ha programat un homenatge a Daniel Johnston amb DJohnston i la festa de Cap d'Any.

Concert d'aniversari
Per commemorar l'efemèride, el 30 de gener la sala vigatana ha programat un concert amb Grises. La banda del País Basc i d'estil indie-pop-rock hi presentarà Animal, el seu darrer treball. Amb vista a l'any que ve també està previst que pugin a l'escenari de la Pasternak els Trogloditas, que segueixen girant després del seu retorn.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia