Territori

Agenda d'autor / J.T

CaixaForum compleix 25 anys a Lleida

El 19 de desembre de 1989 obria les portes el Centre Cultural de Lleida de la Fundació La Caixa a l'edifici que havia ocupat l'antic cinema Vinyes. Es tracta d'un edifici modernista de l'any 1915 construït per l'arquitecte Morera Gatell. La Caixa el va adquirir l'any 1985 i avui, després de dues reformes dutes a terme els anys 1997 i 2004, disposa d'una sala d'exposicions, un vestíbul, un auditori de 226 places i dues sales d'actes de 50 places cadascuna. L'any 2008 va canviar la seva denominació i es va integrar a la xarxa de centres CaixaForum de l'entitat.

Des de l'any 1985, més d'1,7 milions de persones han visitat el Centre Social i Cultural de l'Obra Social per gaudir de les exposicions programades i participar en els milers d'activitats que s'hi han dut a terme.

D'aquest balanç de 25 anys de milers d'activitats, destaca especialment l'èxit de l'exposició Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna, amb més de 34.000 visitants. Ha estat l'exposició més visitada de tota la història del centre. La segueixen les mostres dedicades a Alphonse Mucha, l'art del Tibet i l'exposició Els objectes parlen amb obres mestres de les col·leccions del Museo del Prado.

El director d'Àrea de Negoci de Caixabank a Lleida, Ignasi Fanlo; i la directora de CaixaForum Lleida, Maribel Tost, van presentar dimarts aquest balanç de 25 anys i ja van anunciar que es treballa per al 2015 en dues exposicions de primer nivell, com seran la dedicada a la figura de Georges Méliès i la màgia del cinema, que es podrà veure de febrer a juliol. I també l'exposició sobre quadres marítims de Sorolla, que arribarà al setembre.

Mor l'artista lleidatana Rosa Siré als 67 anys

L'artista lleidatana Rosa Siré va morir divendres passat als 67 anys, deixant un buit important al món de l'art de Ponent i de Catalunya. Siré va ser una de les figures clau al sector artístic de Lleida als anys setanta i una de les seues figures més rellevants. Va ser fundadora i directiva del l'anomenat grup de la Plaça de l'Ereta juntament amb Coma Estadella. Va ser una dona amb caràcter, molt compromesa i crítica amb les institucions. En els últims anys, va dedicar una especial atenció a la disciplina del gravat, en el qual es va convertir en una referència per a la nova generació de gravadors.

Tres obres dels Pastorets

Els Pastorets no poden faltar en aquestes dates i a Lleida hi ha tres companyies de tota la vida que mantenen viva aquesta tradició. Així, TOAR Teatre representarà aquesta obra a la parròquia del Carme (diumenge, 28, 18 h, gratuït) i a l'Auditori Enric Granados (dimarts 30, 18 h, 5 euros). L'AEM-Belles Arts actuarà al teatre de l'Escorxador (diumenge 21, divendres 26 i diumenge 28, 18.30 h, 6 euros). I, finalment, Talia Teatre actuarà també a l'Escorxador (dies 1, 2, 3 i 4 de gener de 2015, 18 h, 6 euros).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ARTS ESCÈNIQUES

La històrica Sala Muntaner reobrirà a la tardor amb una cartellera basada en l’humor

BARCELONA

José González cancel·la el concert al festival de Porta Ferrada

SANT FELIU DE GUIXOLS

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

BARCELONA
Andreu Martín
Novel·lista i guionista de còmics

“Vaig aprendre a llegir amb la col·lecció ‘La Cua de Palla’”

Barcelona
Luz Casal
Cantant

“El més important per a un artista és la sensació de llibertat”

Barcelona
ARTS EN VIU

Caixafòrum programa una vetllada de circ a Casaramona

BARCELONA
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès