PROGRAMACIONS
cARINA Filella
Fito Luri obre temporada al Bartrina
El cantautor encetarà la programació del teatre reusenc amb un concert que enregistrarà en directe
La temporada d'hivern-primavera del Teatre Bartrina de Reus continuarà sent “un aparador dels millors espectacles fets al país”, però també reservarà un lloc especial “per als artistes i intèrprets del territori”, segons Xavier Graset, membre de la comissió artística d'aquest teatre reusenc juntament amb el director teatral Lluís Pasqual i el metge i escriptor Ramon Gomis. Per això la programació arrencarà el 18 de gener amb un cantautor reusenc, Fito Luri, que ha triat el Bartrina per enregistrar en directe el seu nou espectacle, Reus-La Mussara-Cassiopea. Un disc que recollirà els seus quatre anteriors treballs –Aromes (2002), Zoòtrop (2009), Entrepans i mandarines (2012) i 1440 biorritmes i una taula on hi pot seure tothom (2014)-, però “amb una vessant més acústica, amb una millor barreja d'instruments, per crear una sonoritat diferent”, segons el mateix Fito Luri.
Seguint el símil de la cèlebre frase Reus-París-Londres, el cantautor ha volgut que en el títol del nou disc hi figurin els tres llocs més importants per a ell: “Reus és on he crescut; Vilaplana, sota la Mussara, on visc ara; i Cassiopea és el meu món imaginari, on hi ha habitants de les meves cançons i paisatges que només veus tancant els ulls”, apunta. En el treball hi han col·laborat altres cantautors d'arreu dels Països Catalans, alguns dels quals seran al Batrina el 18 de gener, tot i que encara no n'ha desvelat els noms. I serà també a Reus on presentarà el disc, ja editat, el pròxim 25 d'abril.
Aquest espectacle musical encapçala un cartell integrat per una vintena d'espectacles de diferents gèneres i estils que en els pròxims cinc mesos passaran per l'escenari del Bartrina. S'hi troben alguns dels muntatges més destacats de l'escena barcelonina, com és el cas de Llibert, de Norbert Martínez, premi Butaca 2014 al millor muntatge de petit format i al millor text teatral; La pols, de Llàtzer Garcia, a càrrec de la companyia Arcàdia; Idiota, un thriller de Jordi Casanovas que gira al voltant d'un home (Ramon Madaula) que es presenta a unes molt ben remunerades proves psicològiques; Pulmons, de Marilia Samper; Terra Baixa i Lluís Homar, on l'actor assumeix tots els papers de la popular obra sol a l'escenari, dirigit per Pau Miró; i Pensaments secrets, dirigida per Lluís Soler.
Pel que fa a la música, a més de Fito Luri, pujaran a l'escenari del Bartrina Sisa, Portet i Oliver amb un espectacle de “cançó galàctica, intercomarcal i d'ultramar” (28 de març); Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien, que presentaran el seu nou disc, Un pas i neu i un pas (28 de febrer); l'Orquestra Camerata XXI, amb el concert Appalachian Spring – Visions del piano del segle XX, amb direcció i piano de Dani Espasa; Tomeu Penya, amb el seu darrer disc, Arruix (26 d'abril) i la cantant cubana Ludmila Mercerón, que oferirà un recital dins el III Festival de Boleros (30 de maig).
Estrena del Tebac
Un altre espectacle amb segell reusenc es podrà veure aquesta temporada al Bartrina: el TEBAC (el grup Teatre Estable Baix Camp) presentarà el dies 18 i 19 d'abril una adaptació de l'obra Mort accidental d'un anarquista, de Dario Fo, un muntatge que planteja “una reflexió sobre la cerca de la veritat, la corrupció i l'abús de poder”, segons Yvonne Márquez, presidenta de la companyia. L'autor basa la seva obra en un fet real que va ocórrer a Itàlia als anys seixanta i, a través de l'humor i la creació de situacions surrealistes i absurdes, satiritza els mètodes arbitraris que la policia italiana utilitza en la trama. “Una obra amb un humor corrosiu i satíric”, apunta Márquez.
El Teatre Bartrina ha programat també espectacles organitzats per diversos col·lectius de la ciutat i que no formen part de la programació estable, així com la programació habitual del Cine Club del Centre de Lectura.