Llibres

entrevistes

ALBERT TUGUES

Entrevistes de ben copsar

Com cada any per les dates nadalenques, la Fundació J.V. Foix ha publicat un llibre inèdit d'homenatge al poeta, Amb mots de ben copsar, volum dotzè de la col·lecció, edició a cura de Margarida Trias, amb una introducció d'Enrique Badosa, el primer traductor de Foix amb Más allá del viento (1956, Editorial Rialp).

El llibre disc recopila 17 entrevistes fetes per Segimon Serrallonga, Marta Pessarrodona, Oleguer Sarsanedas, Àngel Casas i Joan Barril, entre altres. Inclou un disc multimèdia de les 16 que van poder ser gravades, amb més de 6 hores de durada.

Segons Trias, el títol ha provocat certa sorpresa en alguns lectors “per l'error que, a parer seu, contenia el títol Amb versos de ben copsar: el canvi de bon per ben. Però aquest fragment no és el que apareix a Ho sap tothom i és profecia –«i un raig de mots de bon copsar»–, sinó que està extret d'una de les cartes en vers que Foix enviava al seu amic Albert Manent”, explica Trias.

Jordi Cornudella, en la presentació del llibre al públic, esmentà la força de cada vers en la poesia de Foix, com unitat poètica independent de l'estructura sòlida del poema foixià, com ja advertia Riba, aquesta mateixa força que trobem en la paraula del poeta responent a les entrevistes.

En el pròleg, Badosa recorda les “converses a Setantí” compartides amb el poeta, sempre atent a la revelació del quotidià com a fet poètic, i ens recomana aquest llibre: “El bon lector de Focius agrairà la lectura d'uns textos dels quals difícilment podíem disposar. Avui els té a l'abast mitjançant la gravació de la paraula oral portada a la pàgina del llibre.”

J.V. Foix, Amb mots de ben copsar
Presentació: Margarida Trias Editorial: Fundació J.V. Foix / Eumogràfic Pàgines: 230 Preu: 22 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.