cultura

Arrelats al món

L'històric Grup Coses i la Cobla Sant Jordi obren demà un Tradicionàrius de marcat perfil internacional

Més experiments amb cobla. En aquest cas, el de l'històric Grup Coses, retornat en el Festival Tradicionàrius de l'any passat després de 35 anys d'inactivitat i que, en el d'aquest any, uneix esforços amb la Cobla Sant Jordi –aliada de Roger Mas o Niño Josele en aventures anteriors– per a un espectacle inaugural demà al Centre Artesà de Gràcia. El nucli històric de Coses, Miquel Estrada, Ton Rulló i Jordi Fàbregas (que exerceix, un any més, de director del festival), ha posat cançons com ara Au Jovent! El campaner de Taüll en mans del compositor, productor i pianista Xavier Guitó, responsable també dels arranjaments per a cobla del cançoner de Roger Mas. L'espectacle s'anomena Així s'encenen al vent i arribarà precedit del tradicional seguici inaugural a la plaça de la Vila de Gràcia,amb el grup de percussió Kabum i el Col·lectiu Guirigrall.

Nodrit d'una seixantena d'actuacions fins al 27 de març, el Tradicionàrius emfasitza el seu perfil internacional amb la presència de músics del País Basc, Castella, Múrcia, Portugal, França, Bretanya, Itàlia, Noruega, Grècia, Colòmbia i Argentina, així com de diferents racons dels Països Catalans. Entre les cites destacades figuren també la gira dels 35 anys en l'ofici del basc Kepa Junkera (25 de gener), la unió entre La Troba Kung-Fú i l'acordionista colombià Antonio Rivas (19 de març), la visita d'un dels cantautors grecs més eminents, Thanasis Papakonstantinou (12 de març), i l'estrena de Les sabates d'en Jaume, el nou disc de Jaume Arnella (20 de març).

Records d'Ovidi i ‘Lo poder del cant'

Ovidi Montllor, els vint anys de la mort del qual es commemoraran el 10 de març, i el 35è aniversari del disc Lo poder del cant, una fita del folk laietà protagonitzada per Xavier Batllés, Pep Cabré, Jordi Fàbregas i l'Harmònica Brava de Joan Albert Amargós, Feliu Gasull, Carles Benavent, Joan Saura i Eliseo Parra, protagonitzen les dues coproduccions del Tradicionàrius 2015. Ovidi popular, amb músics com ara Pep Gimeno Botifarra, Miquel Gil i Arturo Gaya, rastrejarà el 20 de febrer els elements procedents de la tradició oral que el cantautor d'Alcoi va incorporar al seu repertori, i en l'aniversari de Lo poder del cant, el 5 de març, Eduard Iniesta comandarà una revisió de l'àlbum, amb la participació de molts dels músics que el van gravar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia