cultura

Del moviment, en fan un festival

Organitzat per l'Ajuntament d'Olot i la Generalitat, el Sismògraf és el referent de la dansa contemporània

Sismògraf aposta per espectacles de dansa fàcilment reproduïbles arreu

El Mercat de les Flors de Barcelona i el Festival Sismògraf d'Olot són els referents al país quant a dansa contemporània. Ara, el Departament de Cultura ha escollit el festival olotí per convertir-lo en un dels sis mercats estratègics de cultura de Catalunya, juntament amb Tàrrega (teatre), Vic (música), Reus (circ), Manresa (cultura tradicional) i Igualada (teatre infantil i juvenil). I és important el concepte de mercat si es té en compte que el Sismògraf, a part de voler captar què es mou en el món de la dansa a casa nostra i de fer moure els creadors d'un lloc a l'altre del país, aposta clarament per fer espectacles fàcilment reproduïbles –les paraules són de la seva directora, Tena Busquets– a tots els municipis, per petits que siguin.

I així ho demostren dues de les apostes del festival. D'una banda, Ballar un llibre, de dansa a les biblioteques, dirigida a les bibliotecàries i als bibliotecaris de Catalunya, i per l'altra, l'itinerari muntat per als programadors de festes majors per promoure la dansa com a recurs festiu, sobretot per als espectacles de carrer.

El director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas, va recordar ahir a Olot durant la presentació del festival que els circuits de la dansa no són els tradicionals només, sinó que n'hi ha molts altres que cal explorar i el Sismògraf els posa sobre la taula. Sellas va remarcar que la Generalitat aporta 7 milions d'euros al pla integral de la dansa.

De la programació (del 24 al 26 d'abril), destaquen tres espectacles de gran format. Els Capricis d'Àngels Margarit i la Cia. Mudances, en què dotze ballarins dibuixen els 24 capricis de Paganini, i l'estrena del seu Joc dels Capricis, on els espectadors hauran de buscar pels carrers del centre d'Olot algun d'aquests capricis. L'altre és Epíleg d'un inici (El secret de les meduses), on quatre ballarins i un actor fan la lectura en moviment a partir de l'obra poètica de Perejaume. I, finalment, la instal·lació durant els tres dies de festival de la Ballarina d'Antiga i Barbuda, una de les invencions mecàniques retrofuturistes d'aquesta companyia.

També és remarcable una de les propostes que és tot un segell del festival olotí, l'Itinerari de Dansa pel Parc Nou, amb cinc propostes que cinc companyies han creat expressament per a aquest espai tan emblemàtic de la ciutat. Hi ha dotze espectacles més de formats i estils diversos: unes jornades professionals, una proposta de dansa urbana i diversos tallers i activitats pedagògiques.

Sismògraf l'organitzen la Generalitat i l'Ajuntament d'Olot amb la col·laboració de la Diputació de Girona i les dues entitats professionals del món de la dansa a Catalunya.

LES XIFRES

3
euros
és el preu de l'entrada més barata i 12, el de la més cara, i a més hi ha espectacles gratuïts
305.000
euros
és el pressupost del festival que cobreixen la Generalitat, l'Ajuntament i la Diputació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia