Territori

EXPOSICIONS

JOSEP LLUÍS ERAS / EL PORTAL NOU

Vessant inèdit de l'escultor de Valls

L'Institut d'Estudis Vallencs clou l'any Josep Busquets amb una mostra de dibuixos i gravats

Valls clou els actes commemoratius del centenari del naixement de Josep Busquets amb una mostra del seu vessant més inèdit. El muntatge Josep Busquets. Dibuixos i gravats recull part de l'obra gràfica d'aquest escultor que fins ara, en bona part, no havien vist la llum i que s'han rescatat per a l'ocasió.

L'Institut d'Estudis Vallencs (IEV) i el Museu de Valls, amb la col·laboració de la família Busquets-Masalles, han organitzat aquesta exposició que es pot visitar durant el mes de febrer a la Sala Sant Roc de Valls (Alt Camp). Una proposta amb tres eixos ben diferenciats que corresponen a tres moments de la vida de l'artista. Així, hom hi pot trobar una trentena de làmines i dibuixos de la seva època d'aprenentatge, com poden ser els bodegons. Als 18 anys, Busquets havia començat a rebre classes de dibuix, pintura i modelatge a l'Escola del Treball de Valls. Però dos anys després, malgrat que l'obligués a fer cada dia el recorregut en bicicleta de Valls a la capital de la demarcació, la seva afició el va portar a l'Escola Taller d'Art de Tarragona. No sols era una de les més importants del moment sinó que també li va permetre coincidir amb importants noms de la pintura, el gravat o la crítica.

Un segon bloc de l'exposició el conformen els dibuixos i estudis previs del Busquets escultor. Són peces que fins ara estaven ocultes i que la família ha rescatat de les carpetes del seu estudi. Molts d'aquests esbossos que va fer avui es troben escampats arreu perquè “sovint els donava a qui li encarregava les escultures”, explica Sònia Roca, membre de la Comissió de Patrimoni Cultural de l'IEV. Segons Roca, Busquets “no els valorava perquè considerava que formaven part de la seva eina de treball”.

Finalment, la mostra es completa amb quatre vitrines amb anotacions que corresponen a la seva època d'estudiant però també, principalment, al Busquets professional de l'escultura. Dibuixos i apunts que prenia a la llibreta que sempre portava a sobre per anotar idees per a futurs projectes.

Josep Busquets. Dibuixos i gravats posa punt final als actes que al llarg del 2014 la ciutat de Valls ha dedicat al centenari del naixement de l'escultor més present a la ciutat. Un homenatge que es va obrir al mes d'abril amb l'exposició Josep Busquets, l'escultor de Valls, que es va fer al museu de la capital de l'Alt Camp, i que va aplegar més de 60 peces provinents de diverses col·leccions. Una mostra que va incloure un apartat biogràfic a partir d'objectes vinculats a l'autor i un apartat artístic amb un recull de peces de les diferents disciplines que va exercir.

En el marc d'aquesta exposició, l'Ajuntament de Valls també ha organitzat un seguit de rutes guiades que recorrien les obres més destacades que l'escultor té a la ciutat i que finalitzaven al Taller Busquets. Aquest espai també ha tingut un reconeixement patrimonial per la recuperació de l'espai on treballava l'escultor, i la seva visita guiada és de cita obligada. En aquest espai, l'Ajuntament hi va inaugurar una placa commemorativa dels 100 anys del naixement de Josep Busquets.

Al costat d'això, la Diputació de Tarragona també ha editat i presentat el volum Josep Busquets. L'escultor de Valls, a càrrec de Teresa Camps. Un volum que aprofundeix no sols en la biografia de l'artista sinó també en la descripció de les tres etapes creatives de la seva obra. I amb la mateixa voluntat difusora, l'IEV ha distribuït i dedicat a l'autor una fitxa de la sèrie Valls i l'Alt Camp, un patrimoni de col·lecció, en una vetllada acompanyada d'un sopar i un concert.

Exposició estable
La ciutat de Valls és, per ella mateixa, un espai d'exposició permanent de l'obra de Josep Busquets i Òdena (Fontscaldes, 1914 - Barcelona, 1998). A més del monumental Monument als Xiquets de Valls, a la Font de la Manxa, les obres es poden contemplar al Pati, a l'hospital, o al mateix ajuntament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.