Territori

EQUIPAMENTS

enrique canovaca/REUSDIGITAL

Immersió sensorial al Gaudí Centre

La renovada primera planta de l'espai recrea el món modernista amb tècniques audiovisuals

Fer-se una fotografia virtual amb espais del Modernisme de Reus. Vibrar damunt una butaca veient la història d'aquest corrent artístic. Xafardejar la geografia dels punts més carismàtics per visitar a la capital del Baix Camp. Són algunes de les noves accions que permet la primera planta del Gaudí Centre de Reus, totalment remodelada i reinaugurada el passat 17 de febrer. Aquesta nova experiència audiovisual ofereix un salt qualitatiu des d'un punt de vista tecnològic: «Ens hem basat en la singularitat, la innovació i l'accesibilitat», comenta Agustí Buscà, responsable de l'empresa Sono, encarregada de dur a terme les obres de remodelació d'aquest equipament reusenc. Amb un cost de 439.762 euros, el finançament ha estat en més de la meitat per part dels Fons FEDER, de la Unió Europea.

El primer punt que es troba el visitant en la primera planta és un espai expositiu dedicat al Gaudí més personal. S'han modificat les vitrines per mostrar objectes i continguts relacionats amb l'arquitecte i la seva vinculació al Modernisme. Acte seguit, el públic entra en la joia de la corona del centre, un nou espai audiovisual, sota el títol "Els somnis del Modernisme". L'espectacle fa un viatge des del naixement de l'Art Noveau a Europa, a l'aparició del Modernisme català, la figura de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, i el llegat d'aquest corrent artístic a la ciutat de Reus.

L'audiovisual és completament immersiu i combina tècniques de mapping indoor que provoquen una sensació d'ultrapassar el pla real de la pantalla -com una mena de 3D-, amb efectes d'il·luminació i so sorround multicanal. Una de les qüestions més curioses és que els seients incorporen altaveus que simulen moviment durant la projecció. L'espai compta amb una gran pantalla de 3 trams, de 15 metres d'amplada i 3 d'alçada, i amb una trama física superposada a la pantalla, inspirada en el model de Gaudí per la porta principal de l'edifici de La Pedrera.

Amb una duració de 6 minuts, el vídeo es projecta amb tecnologia làser d'última generació, poc present en l'àmbit museístic, i disposa de setze versions d'àudio diferents. A banda dels sis idiomes en què es pot seguir l'espectacle -català, castellà, francès, anglès, alemany i rus-, tant amb l'audioguia com amb so directe, existeix una versió per a públic infantil en català i d'altres subtitulades per a persones amb discapacitat auditiva (castellà i català) i amb audiodescripció per a discapacitats visuals. A la vegada, la sala pot servir per a fer d'altres tipus d'activitats, com xerrades o presentacions.

El tercer gran espai de la primera planta d'aquest renovat Gaudí Centre permet al visitant jugar amb elements del extens modernisme reusenc. L'equipament ha creat un portal social, a través del qual el públic pot enviar les seves fotografies, i un gran mural en forma d'skyline d'algunes de les façanes modernistes més emblemàtiques de la ciutat. Aquest mural va canviant la seva il·luminació per captar totes les hores del dia. A la vegada, s'ofereix una passejada interactiva per un mapa que permet conèixer les rutes turístiques de la capital del Baix Camp.

Per últim, el visitant del Gaudí Centre de Reus troba un plató virtual interactiu que permet fer-se una fotografia de record amb un fons modernista recreat per a l'ocasió. Aquesta imatge, amb el fons del Saló dels Distingits de l'Institut Pere Mata de Reus, a tall d'exemple, es pot enviar a les xarxes socials o al correu del propi usuari. Tot aquest muntatge, a més, s'ha fet amb una tecnologia baixa en consum, que redueix al mínim el cost de manteniment, segons el responsable de l'empresa adjudicatària de les reformes, Agustí Buscà..

De banc a centre turístic
Inaugurat el 2007, el Gaudí Centre ocupa les antigues instal·lacions del Banc de Santander, a la plaça del Mercadal de Reus, avui reconvertides en un espai turístic adreçat a tots els públics amb una proposta pensada per endinsar-se en la figura i l'obra d'Antoni Gaudí, amb referències a la ciutat on va néixer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia