Territori

Música

Jordi Alemany

Jazz per a tots els sentits a Terrassa

Del 4 al 22 de març la ciutat vallesana organitza la 34a edició del festival de jazz amb 32 concerts

Visitar Terrassa a partir del proper 4 de març és fer un viatge de dinou dies al món de les sensacions veient, escoltant, olorant i degustant un munt d'activitats relacionades amb el jazz. La cocapital vallesana té més que consolidada la seva identitat entorn al festival de jazz que enguany arriba a la 34a edició. Aquest és un esdeveniment senyalat en vermell pels amants d'aquest estil musical que vulguin, sobretot, estar al dia de les noves fornades de músics d'arreu del món que en pocs anys es convertiran en referents. El certamen que organitza l'entitat Amics de les Arts i Joventuts Musicals programa aquest mes de març fins a 32 concerts en diversos escenaris, combinant vuit actuacions a l'aire lliure gratuïtes a les places Vella, del Vapor Ventalló i la de Catalunya amb d'altres de pagament, els més destacats a la Nova Jazz Cava, la seva catedral al municipi inaugurada el 1994.

El concert inaugural anirà a càrrec del quintet de cool jazz i groove liderat pel pianista Francesc Capella i el trompetista David Pastor, acompanyats per Guim G. Balasch (saxo alt), Joan Motera (contrabaix) i Xavier Maureta (bateria), seguit d'un sopar concert al restaurant el Cel de les Oques amb l'actuació de la cantant Luna Cohen i el guitarrista Jurandir Santana. A partir d'aquí es podrà gaudir d'actuacions de fins a 200 músics de l'esfera internacional, catalana i local i més de trenta activitats relacionades amb el món del jazz en el que es coneix com a l'Off Festival, que inclou exposicions, pel·lícules, masters class, ballada de Lindy Hop i Balboa, conferències i, fins i tot, la segona edició d'una ruta gastromusical el 13 i 14 de març en diversos locals de la ciutat.

D'entre els caps de cartell, els més destacats seran el 5 de març l'actuació del veterà bateria Ginger Bakers –va formar part del grup Cream amb Eric Clapton i Jack Bruce– amb el quartet Jazz Confusion, que presentarà en un únic concert a Espanya el seu primer disc Why? barrejant rock, el jazz i els ritmes africans. I de l'Àfrica arriba l'etíop Mulatu Astatke, que actuarà el 20 de març al Centre Cultural. Les actuacions internacionals es completen amb el guitarrista Nels Cline, un referent de la música d'avantguarda, el 19 de març a la Nova Jazz Cava; el virtuós bateria nord-americà Jeff Ballard, que torna al municipi després del 1994, però ara liderant banda, el 7 de març; o la jove promesa mexicana, el saxofonista Gerry López, i el seu trio, el 6 de març, en un doble concert que inclou l'actuació del pianista novaiorquès George Cables i el contrabaixista navarrès Javier Colina. L'oferta internacional es completa el 20 de març amb les veus de Janine Johnson i, l'endemà, amb la de Julia Biel. Del panorama estatal destaca el malagueny Ernesto Aurignac amb la seva orquestra el 14 de març, que presentarà l'àlbum de debut de la banda, Uno, que es va gravar a Terrassa al setembre. El festival és un excel·lent aparador perquè els artistes facin la presentació de les seves estrenes discogràfiques i, a banda de les ja esmentades, també mostraran nous treballs el sextet liderat per Jordi Rossy, el quintet de Gabriel Amargant o el grup Smack Dab. Els concerts estan pensats per a totes les butxaques i, a banda dels gratuïts, oscil·len entre l'euro i els 35 euros.

I per fer encara el jazz més popular i proper, l'espectacle més multitudinari del festival és, des del 1999, el Pícnic Jazz al parc de Vallparadís. Per tercer any repetirà l'emplaçament del torrent de la Font de la Sagrera, tot i que amplia l'oferta i arriba als quatre concerts a l'aire lliure del diumenge 15 de març des de les dotze del matí amb les actuacions de la Locomotora Negra, Scott Hamilton i Toni Solà Quintet, Carles Benavent i la Barcelona Big Blues Band amb Dani Nel·lo i Agustí Burriel. Un bon moment, entre estovalles i mantes de quadres, per tastar la botifarra Memphis Slim, creada per Núria Garcia Querol, propietària del restaurant La Torreta, i elaborada pel mestre artesà Rafael Casanovas, feta amb xocolata negra de cacau natural i amb un toc de Bourbon Jack Daniel's.

Homenat- ge a Big Mama
Des de fa 13 anys el festival homenatja la trajectòria d'alguns músics i enguany l'escollida és l'estrella catalana del blues Montserrat Pratdesaba, coneguda com a Big Mama.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia