Llibres

novel·la

xavier serrahima

Moments obscurs de personatges cèlebres

El que tenen de bo les grans figures històriques –i no crec que hi hagi gaire dubte que Albert Einstein va posseir una de les ments més colossals del segle XX– és que no s'exhaureixen mai, que sempre ens poden reservar sorpreses. Més a més amb el pas dels anys, quan els arxius personals es van donant a conèixer i allò que van pretendre en vida mantenir ocult va sorgint a la llum.

Segurament una part de l'incontestable èxit que ha aconseguit El cas Eduard Einstein al mercat francès es deu en gran part a l'interès un xic obscur que desvetllen els vessants més obscurs dels personatges cèlebres: per més que el fet que l'incommensurable científic en marxar als Estats Units deixés el fill petit del seu matrimoni internat en una clínica psiquiàtrica no sigui, pròpiament, un secret, no hi ha dubte que és una de les seves facetes més desconegudes.

Relació entre pare i fill

Partint d'aquesta circumstància, que descobrí en documentar-se per a la biografia einsteniana, Laurent Seksik ens explica no només la història de la difícil relació pare i fill sinó, d'alguna manera, entre tots els pares i tots els fills; una relació que, per la teòrica obligatorietat d'estimació recíproca entre els uns i els altres, acostuma a ésser conflictiva, en un grau més elevat quan ambdós tenen un caràcter fort. Amb major raó quan hom ha d'assumir, sense haver-ho demanat, la responsabilitat d'ésser el fill de: “El cognom Einstein és una càrrega per als mortals. Només hi ha una persona que tingui les espatlles prou amples per suportar un pes com aquest: el meu pare.” En situacions com aquesta, no seria d'estranyar que algun dels progenitors sentís la temptació de dur a la pràctica, més literalment del que convindria, la metàfora freudiana de matar el pare.

A Eduard, el fill abandonat, per més que en la seva immaduresa mental tingui visions i senti veus, no li caldrà arribar a un tal extrem, però sí que li caldrà aprendre a viure sense pare; aprendre a viure com si ell, el fill d'una de les persones més reconegudes del planeta, fos orfe; i no com si s'hi hagués quedat una vegada, com li acaba succeint, més aviat o més tard, a tothom, sinó moltes: cada vegada que Albert Einstein no el va a veure: “Ja he dit que era un pare absent. Ara ja és l'home invisible”; “La mort del pare no m'ha canviat gens. De fet, per a mi el pare ja feia temps que era mort.”

El cas Eduard Einstein
Laurent Seksik
Traducció: Jordi Martín Lloret Editorial: Angle Barcelona, 2015 Pàgines: 272 Preu: 18 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia