Cinema Critica

Crítica

Àngel Quintana

Calvari d'un capellà bo

El punt de partida de Calvary és fort i sorprenent. Un capellà d'una petita comunitat rural irlandesa rep un home en confessió que li explica que quan tenia set anys va ser violat per un capellà pederasta que ja és mort. Des d'aquell moment ha odiat la religió catòlica i els capellans, és per això que dóna al pare James –un extraordinari Brendan Gleeson– un període de set dies perquè s'acomiadi ja que després serà assassinat. El presumpte botxí assenyala a la seva víctima que és millor matar una persona bona que una de dolenta, ja que l'assassinat d'un innocent té sempre més repercussió.

En qualsevol pel·lícula de suspens un punt de partida tan contundent portaria cap a dues reaccions: el capellà intentaria descobrir el possible assassí i salvar-se, i l'assassí el vigilaria atentament per dur a terme la seva promesa. A Calvary no passa cap d'aquestes coses. La pel·lícula tampoc no deriva cap a una reflexió religiosa sobre l'angoixa davant la mort i la dificultat de perdonar els pecats de l'església. John Michael McDonagh –el director d'El irlandès– dedica bona part del seu metratge a explicar la experiència íntima del capellà mentre dur a terme un curiós viacrucis personal que serveix d'acomiadament. No hi ha un suspens al voltant de la mort anunciada, l'únic que hi ha és el sentiment de final, de suportar allò irremeiable. El capellà James no vol ser un màrtir catòlic sinó un bon ciutadà que vol comportar-se bé fins al final, mentre observa una societat desencaixada, que ha anant perdent de forma progressiva els seus valors i les seves arrels.

Bona part de l'acció de la pel.lícula es centra en el Via-Crucis personal del pare James i en la forma com sublima –i porta– la seva passió personal. La relació amb els veïns ocupa una part del drama i l'altra, la relació amb la seva filla. El pare James, que va sentir una vocació tardana després de quedar vidu, intenta ajudar la seva filla. perquè pugui obrir-se un futurEn alguns moments fa la sensació que Calvary dóna menys d'allò que promet, que falta un xic més de profunditat en el drama interior i més denúncia del paper de l'Església en un país tan tradicional com Irlanda. El director sap jugar amb l'acidesa i un cert humor subtil en la descripció dels personatges, encara que tot plegat és molt més dramàtic que al seu film anterior.

Calvary
Direcció:J.M.McDonagh Actors: Brendan Gleeson, Kelly Reilly Any: Irlanda, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Guillem Gisbert i La Ludwig Band canten junts ‘Les aventures del general Lluna’ a Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
festival

El nou festival Winterfest arribarà a Fontanals de Cerdanya el 6 i 7 de desembre

Fontanals de cerdanya
patrimoni

Salou instal·la jardineres inspirades en el modernisme

Salou
cultura

Tretze programes de la festa major de Vilafranca del Penedès, amb sorpresa de joia

Vilafranca del Penedès
Música

Marta Shanti guanya el 45è Concurs de Cançó de Salitja amb “Fada negra”

Salitja
música

Rosalía publica ‘New Woman’ amb la cantant tailandesa de k-pop Lisa

barcelona
patrimoni

Recuperen l’església romànica de Sant Julià d’Úixols de Castellterçol

Castellterçol
Arturo Gaya
CANTAUTOR I COFUNDADOR DEL GRUP QUICO EL CÉLIO, EL NOI I EL MUT DE FERRERIES

“Entre ‘Eufòria’ i els festivals, la cançó d’autor no té espai”

La Palma d’Ebre
Aina Clotet
Actriu

“És essencial que sempre hi hagi veritat en l’actuació”

Barcelona