Opinió

Estimada psicoanalista

jordi cervera

Fer llistes (II)

H
Hi ha relació entre la qualitat i el preu? La qualitat és cara? El llibre més car és el més bo? Hi ha relació entre els més venuts i la qualitat? El que es ven més és millor que el que no es ven gaire?

Potser dec ser una mica obsessiu, però encara em balla pel cap el tema de les llistes dels llibres més venuts. Són realment llistes hipster? La modernitat ha arribat als llistats dels més comprats? Quan algú fa cua a la porta d'una llibreria per endur-se a casa l'últim de la sèrie After d'Anna Todd està sent realment un modern trencador o una ovella que va cap on va tot el ramat? Ser modern és comprar aquell llibre que ni tan sols l'autor sap que ha escrit o bé és apuntar-se al darrer corrent que marca la moda i seguir-lo sense ni respirar? Els moderns són els que es disfressen de Tyrion Lannister per anar a comprar els llibres de Joc de trons o els que no compren llibres com a postura vital?

No fa gaires dies, un bon editor gironí em feia notar una qüestió punyent i, qui sap, potser també polèmica, com és que només fan llistes dels llibres més venuts i no les fan d'altres productes. Podria semblar que no, però és una interessant i profunda reflexió. He fet un treball de camp i he agafat una altra llista (aquesta declarada hipster i d'utilitat pública) la dels millors vins catalans (per no marxar fora del país) del 2014 elaborada per Robert Parker. Número 1 amb 100 punts: Arrels del Priorat cales Viudes (250-600 euros per ampolla); número 2 amb 99 punts: L'Ermita d'Álvaro Palacios (822-1.253 euros) i número 3 amb 98 punts: Espectacle del Montsant (120 euros).

La segona fase del treball seria establir paral·lelismes. Entre els 10 primers hi ha 7 priorats, 1 montsant i un cava. Quants escriptors tarragonins hi ha entre els 10 primers de la llista de llibres més venuts? Ja no anem bé. I una altra qüestió, són realment els millors vins els que més es venen?

Els vins més comprats

Si un diari volgués fer la llista setmanal dels vins més venuts i el periodista encarregat de fer-ho telefonés al Caprabo, al Mercadona, al Bonpreu i a la botiga de queviures del senyor Francesc i els fes la pregunta del milió, creieu que el vi més venut de tots seria un L'Ermita de 1.253 euros? Probablement no. Vés que no fos un Don Simón de tetrabrick i el segon un vi d'agulla Blanc Pescador amb bombolletes. Així doncs, hi ha relació entre la qualitat i el preu? La qualitat és cara? El llibre més car és el més bo? Hi ha relació entre els més venuts i la qualitat? El que es ven més és millor que el que no es ven gaire? Si hi hagués un Robert Parker dels llibres, un senyor amb temps, paciència i ganes que s'entretingués a tastar un per un tots els llibres publicats en català al llarg de l'any i els anés puntuant, els 10 primers serien els més venuts? N'hi hauria 9 de les comarques de Tarragona? L'editorial amb més llibres formidables seria un dels grans grups o seria un petit segell independent? Quin dilema. Em sembla que vaig a fer una llista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia