cultura

Els artistes del ferro es reivindiquen a Besalú

Quaranta autors participen en l'exposició de la tradicional fira i una cinquantena de forjadors han elaborat una escultura per commemorar el 30è aniversari de l'emissora local

La 21a fira de forjadors i artistes del ferro de Besalú reuneix, fins dilluns, mig centenar d'obres d'art realitzades per una quarantena d'autors, majoritàriament catalans. De les peces –exposades a l'interior de can Llaudes del Prat de Sant Pere– destaca la titulada Ones, que van forjar cinquanta artistes dissabte i diumenge. Aquelles jornades de feina, que van tenir com a escenari la plaça dels Claustres –“va ser tot un espectacle”, deien ahir a Besalú–, van substituir les demostracions al Prat de Sant Pere que s'organitzaven en edicions anteriors. “Però això ha estat molt millor”, afirma Joel Amat, president de l'associació Acunç, organitzadors de la fira. Ara s'estudiarà si aquesta activitat es fa un lloc fixe en el programa dels pròxims anys, entre altres raons perquè representa una trobada d'un col·lectiu normalment dispers. “És com una festa i una oportunitat per intercanviar impressions i idees”, assenyala el president d'Acunç. Ones és una al·legoria a l'emissora municipal, Ràdio Besalú, que aquest 2015 commemora el seu 30è aniversari. A partir d'un disseny del forjador local Xavier Santos, cada artista es va cuidar de fer una part del conjunt amb l'ajuda d'una vintena de forges i un martinet L'escultura s'instal·larà d'aquí a uns mesos rere l'església de Sant Vicens.

Pel que fa a l'exposició, la peça més espectacular és Evolució tòxica, dissenyada per Alvaro Soler i executada per Roger Vilanova. Com és tradició en aquesta fira, s'hi poden veure principalment peces estrictament decoratives al costat d'objectes pràctics, des de cadires a làmpades, passant per estris de la llar de foc. Una que crida l'atenció, per la seva singularitat, és una massa de grans proporcions, de Jesús Sidera, que formarà part de l'escultura sobre els gegants d'Amer que aquest autor està acabant de fer. La verge de Bellmunt, de Forjats Lift & Sergi Xifró; un conjunt de cadires i taula, dels Amat; una sèrie d'ocells, de Jaume Barcons i una làmpada de Josep Saña són altres obres de la mostra. Totes estan a la venda. Costen entre 380 euros i 2.600 euros. Expliquen Joel Amat i Pere Soler (coordinador de l'exposició) que si bé es fan algunes vendes allà mateix, en general la fira serveix per a fer contactes entre els artistes i els possibles clients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia