còmic
xavier roca
Iniciació i contrast entre cultures
Nascut a França de mare francesa i pare sirià, Riad Sattouf és un autor de còmics que fins ara ha conreat un estil majoritàriament humorístic i costumista; seves són les obres Pascal Brutal (Norma), La vida secreta de los jóvenes (La Cúpula) –que havia publicat per entregues en aquesta Charlie Hebdo que ha estat motiu de trista actualitat en els darrers mesos– i Manual del pajillero (La Cúpula), que ell mateix va adaptar al cinema amb cert èxit.
Amb El árabe del futuro –que porta com a explícit subtítol Una juventud en Oriente Medio (1978-1984)–, Sattouf ha emprès la seva obra més ambiciosa i la primera en format de novel·la gràfica; un esforç que s'ha vist recompensat amb el premi Fauve d'Or 2015 en el Saló del Còmic d'Angulema a la millor obra.
El árabe del futuro segueix el camí dels relats autobiogràfics –i en molts casos iniciàtics– que han proliferat en els darrers temps en el món del còmic; en llegir-lo és inevitable evocar el record de la fonamental Persépolis de Marjane Satrapi. Una juventud en Oriente Medio (1978-1984), de fet, és la primera entrega d'un relat amb vocació de continuïtat en què Sattouf vol repassar els seus anys de joventut.
En aquests temps de conflicte entre cultures i religions –tornem a invocar l'atemptat contra Charlie Hebdo, per no sortir del terreny de la narrativa dibuixada–, és especialment indicada la lectura d'aquesta obra que retrata el contrast entre cultures de manera tendra i comprensiva, però també lúcida.
Amb un traç molt expressiu i eficaç, Sattouf recorda la seva estada als anys setanta a la Líbia de Gaddafi, després que el seu pare hi trobés feina com a professor, i més tard a Síria. I mostra les contradiccions derivades del fet de ser una família formada a Europa i de mentalitat progressista que ha d'encaixar en un context més tancat i tradicional; és especialment significativa l'evolució del seu pare, que passa d'una mentalitat laica i d'esquerres a una visió més conservadora de l'islam.