Contenció econòmica i bons concerts

L'Associació de Concerts de Reus programa la nova temporada sense la col·laboració del Consorci del Teatre Fortuny

Amb un pressupost de 75.000 euros, molt similar al de la temporada anterior, l'Associació de Concerts no disposa aquest curs del suport econòmic del Consorci del Teatre Fortuny, que en els últims anys ha permès la programació a Reus de noms de la música tan mediàtics com les sopranos Ainhoa Arteta o Barbara Hendricks. «No fem cap coproducció amb el consorci perquè hem exhaurit la quota anual de la col·laboració, que és d'un o dos concerts. A la tardor de 2010, reprendrem la col·laboració», explica Marc Moncusí, director artístic de l'entitat. Tampoc el patrocini d'empreses ha estat el mateix que anys anteriors. Tot i això, l'associació ha programat deu concerts de gran qualitat gràcies, en bona part, «a la bona gestió econòmica de l'entitat, que fa que resistim a la crisi».

El primer recital serà el del compositor i pianista Albert Guinovart, que el 2 d'octubre interpretarà, a l'escenari del Teatre Fortuny, composicions de tres dels músics universals dels quals se celebra enguany l'aniversari del seu naixement o la seva defunció: el bicentenari de la mort de Haydn, el bicentenari del naixement de Mendelssohn i el centenari de la mort d'Isaac Albéniz. El 27 de novembre serà el torn d'un dels noms estel·lars de la programació: els Solistes del Royal Opera House Covent Garden de Londres, un grup format per un nombre variable de músics, que s'estableix en funció del programa que interpreten i que dirigeix el violinista Vasko Vassiliev, el concertino més jove que ha tingut mai aquesta prestigiosa agrupació. La formació interpretarà obres de Mendelssohn i Sarasate.

L'Associació de Concerts va celebrar l'entrada del 2010 el 4 de gener amb l'Orquestra Simfònica de Sant Cugat, dirigida per Josep Ferré. El 19 de febrer actuarà al Teatre Fortuny l'Orquestra de Cambra de Vila-seca, sota la direcció de Fernando Marina, que tocarà el Concert per a violí i orquestra op. 77 en re major de Brahms i la Simfonia núm. 4 de Beethoven. El cicle acabarà el 7 de maig amb la música dixie de la Big Band de Terrassa, tot i que abans, el 3 d'abril, s'organitzarà una gala commemorativa del desè aniversari del Cicle Jove, una programació específica que l'Associació de Concerts dedica a la promoció de joves valors locals de la música. Marc Moncusí explica que la intenció és que hi participin «els alumnes que han aconseguit un nivell professional alt». De moment, ja hi han confirmat la participació les escoles municipals de música de Móra d'Ebre, Alcover, Montblanc, Cambrils i Vila-seca, i el cor del col·legi Guillem Fortuny de Cambrils.

Memorial Pau Martí i Roca

El cicle de cambra de l'Associació de Concerts portarà aquesta temporada als salons d'El Círcol els concerts de la violinista Ala Voronkova, el pianista Daniel Ligorio, el duet catalanojaponès Lluís Sintes (baríton) i Naoko Asano (piano) i el Grup Expressionista. El cicle de cambra ha anat guanyant excel·lència en les darreres edicions i no és estrany, doncs, que s'incloguin noms com els de Voronkova (6 de novembre) i Ligorio (11 de desembre) en uns concerts que són gratuïts i que acostuma a seguir un públic considerable. El cicle, a més, tindrà des d'enguany el nom de Memorial Pau Martí i Roca, un pianista reusenc nascut l'any 1893 i mort el 1919 i que va ser deixeble i protegit d'Enric Granados. Precisament serà durant el concert de Daniel Ligorio que es retrà un homenatge a Martí i Roca amb motiu del centenari de la seva mort. El músic Jesús Rodríguez Picó i el crític musical Jordi Maluquer glossaran la figura del pianista mort prematurament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.