cultura

El món, un relat en femení

El 33 estrena dilluns a la nit la sèrie documental ‘Som dones', que tracta temes universals i fuig dels tòpics

“No és una sèrie militant”, va dir el responsable de nous formats de TV3, Miquel Garcia

Donar la paraula i escoltar què pensen les dones sobre els temes universals de la vida: un relat en femení del món actual. És el punt de partida de la nova sèrie documental de Televisió de Catalunya (TVC) Som dones, que el canal 33 estrena dilluns a les deu de la nit. Les protagonistes són des de nenes i noies fins a dones de fins a 80 anys que, amb situacions vitals i maneres de pensar molt diferents, oferiran cada setmana la seva història i la seva mirada. L'amor, els vincles, el naixement, la mort, el compromís social, el sexe, la feina i la maternitat són alguns dels tretze temes que tractaran els tretze capítols, de 25 minuts de durada cadascun. Cada capítol tindrà dues protagonistes que explicaran la seva història, relacionada amb la temàtica principal. A aquests dos relats, s'hi afegiran les opinions de desenes d'entrevistades que aniran apareixent de manera intermitent al llarg de la sèrie. El tercer i últim component del programa se situa als carrers de tretze poblacions catalanes, on l'equip del programa s'ha desplaçat per sorprendre els vianants amb una pregunta vinculada amb cada capítol.

Sense pretensions

Som dones és una sèrie oberta que no pretén fer grans sentències sobre la societat actual. Les seves protagonistes només parlen de la seva vida i del seu entorn més proper i quotidià. Es tracta d'una visió social sense models ni estereotips que proposa obrir les portes al debat i fer visibles les diverses maneres de viure de la societat i els seus valors. L'objectiu de la sèrie és que l'espectador sigui qui compongui el seu propi puzle a partir d'aquest relat de dones.

En el transcurs de la presentació de la sèrie, feta dijous, el cap de nous formats de TV3, Miquel Garcia, va precisar que la sèrie no és una producció “militant”. També va afirmar que “cadascú, sobre una temàtica de dones, pot esperar una cosa o una altra”, i que han intentat “parlar de temes globals”. Per la seva banda, el director de TVC, Eugeni Sallent, hi va afegir que la sèrie documental ha aconseguit “fugir dels tòpics i estereotips i parlar de les coses de manera molt normal i molt natural des de la mirada de les dones”. El director de TVC hi va afegir que, “a més de fer un servei públic”, Som dones compleix un altre requeriment: “Aconseguir atraure l'atenció de la gent.”

La directora de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va destacar el fet que hi hagi sèries audiovisuals d'aquesta mena: “És tan important com bàsic per normalitzar una democràcia que és incompleta a hores d'ara.” Gatell va denunciar que les societats occidentals “no ofereixen les mateixes oportunitats d'exercir aquests drets als homes i a les dones”. I, en aquest sentit, hi va afegir que “tot suma” en relació amb la finestra televisiva setmanal dedicada al relat de les dones que suposa l'emissió de la sèrie Som dones.

El capítol d'estrena està dedicat al cicle de la vida, ja que se centra a néixer i morir. L'espectador ho veurà en primera persona gràcies a la Júlia, amb qui compartirà els últims mesos del seu primer embaràs, i a través de l'Ainhoa, que ajuda persones malaltes al final de la vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CRÒNICA

Trenta anys ‘gossejant’ amb guitarres

Zetak,
Grup navarrès liderat per Pello Reparaz

“Cantar en basc és el que ens obre moltes portes”

Figueres
Xavier Nieto Prieto
Arqueòleg

“L’arqueologia subaquàtica té un glamur i dona molt de joc”

Girona

El compromís “universal” de l’escenògraf Alfons Flores

L’Hospitalet de Llobregat
balanç

El 24è Festival de Cap Roig tanca amb 48.509 assistents

palafrugell
música

Guillem Gisbert i La Ludwig Band canten junts ‘Les aventures del general Lluna’ a Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
festival

El nou festival Winterfest arribarà a Fontanals de Cerdanya el 6 i 7 de desembre

Fontanals de cerdanya
patrimoni

Salou instal·la jardineres inspirades en el modernisme

Salou
cultura

Tretze programes de la festa major de Vilafranca del Penedès, amb sorpresa de joia

Vilafranca del Penedès