cultura

De l'abat Oliba a Tito Vilanova, 115 personatges gironins que han fet història

Carles i Montserrat Bastons publiquen un llibre que reivindica figures famoses i desconegudes que han deixat petja a les comarques gironines

Motivat perquè a Lleida i Tarragona s'han publicat llibres que recopilen figures significatives nascudes a les seves respectives terres, Carles Bastons ha acabat portant a terme un vell projecte similar que fa anys estava coent i que tenia adormit. Es tracta de Gent que fa història, un voluminós llibre que publica Editorial Base amb la participació de la Diputació de Girona a través del qual aquest catedràtic figuerenc, amb l'ajuda de la seva filla Montserrat Bastons, reivindica i homenatja fins a 115 personatges de les terres gironines que, per un motiu o altre han deixat petja en cadascun dels seus àmbits professionals o creatius.

Al volum hi apareixen artistes, acadèmics, escriptors, metges, filòsofs, religiosos, polítics..., gent que són un referent a casa nostra, altres que ho són fins i tot arreu del món, i alguns que amb prou feines es coneixen i que aquests dos filòlegs rescaten una mica de l'oblit. Ordenats alfabèticament, els lectors hi trobaran des de l'abat Oliba (segle X-XI) fins a Tito Vilanova, entrenador de futbol de Bellcaire d'Empordà traspassat recentment. Pel mig, hi ha recopilades biografies de figures emblemàtiques com Albéniz, Cambó, Xavier Cugat, Dalí, Espriu, Irla, Jubany, Monturiol, Pallach, Josep Pla, Rahola, Sobrequés, Modest Prats, Vicens Vives, Xargay, o personatges que no per desconeguts poden ser tan reveladors com una metgessa de la Garrotxa que va fer una gran aportació a la ciència.

Tot detallat amb anècdotes i curiositats i servit amb esperit sintètic i divulgatiu. Amb un propòsit, com deixa clar al pròleg Carles Bastons, oferir “un sentit homenatge a unes dones i a uns homes que de Girona estant, han pregonat i han ajudat a fer país”.

La feina de documentació ha estat sens dubte ingent i com que només apareixen poc més d'un centenar del miler de gironins i gironines traspassats que tenen enregistrats, Carles Bastons no amaga la possibilitat que en un futur no gaire llunyà es publiqui un segon volum. I per què no, un tercer.

Presentació del llibre

Carles Bastons presentarà el llibre avui a la Llibreria 22 de Girona (a les vuit del vespre), en un acte que tindrà la presència de Francesc Canet. Demà, oferirà un altre acte de presentació, en aquest cas a Barcelona, i amb la presència de la consellera Irene Rigau.

LA XIFRA

115
personatges. L'autor ho justifica amb un joc cabalístic, però té un miler de registres en llista d'espera


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia