Llibres

des del jardí

vicenç pagès jordà

Enemics i poca-soltes

C
Cal repetir que la independència no solucionarà la diglòssia d'un dia per l'altre?

Després d'abordar la derrota de 1714 des de tots els punts de vista, la indústria editorial catalana retorna als temes segurs, com la llengua. A Canvi d'agulles (La Magrana), deu lingüistes fan públiques les seves cartes als reis per suavitzar els aspectes més cantelluts de la normativa: els guionets dels compostos, les dièresis en síl·laba àtona, les paraules de legalitat dubtosa com disfrutar o bolso. Mestre Fabra no va fer gaires concessions a la facilitat, i encara alguna que proposava l'hi van tombar els acadèmics.

A El bilingüisme mata (Pòrtic), Pau Vidal alerta sobre la victòria de la llengua més poderosa, ja que la supervivència del català no depèn només del nombre de parlants, sinó també de la qualitat de la llengua que parlin. Personalment, no tinc clar si el bilingüisme és un assassí en sèrie, però entenc que a la llarga el seu efecte s'assembla al que, segons la inscripció que trobem en alguns rellotges de sol, tenen les hores: “Totes fereixen, però l'última mata.”

Una gimcana?

M'agradaria que parlar català no s'assemblés a una gimcana, però m'ho prenc com una demanda de comoditat més que com un ultimàtum. Si cal aprendre les excepcions dels diftongs, doncs s'aprenen. De fet, si optéssim per les llengües més fàcils fa temps que parlaríem esperanto, ja que als que no hem fet Erasmus ni hem treballat de cambrers a Londres l'anglès se'ns resisteix cosa de no dir. Si les últimes tendències en l'aprenentatge de la tercera llengua són l'alemany, el rus i el xinès no és pas perquè siguin fàcils, sinó perquè les utilitzen ciutadans amb un elevat poder adquisitiu. Desenganyem-nos: les llengües, les aprenem perquè ens hi obliguen a l'escola o perquè ens hi obliga l'economia, com va ser el cas del llatí o del francès. Abans eren les armes o les lletres. Ara és l'Estat o el mercat.

Disposem d'un parell de generacions escolaritzades en castellà i d'un parell més que se senten còmodes amb el bilingüisme. Tenim milions de ciutadans sense vincles sentimentals amb el català, és a dir, que només el parlen si el troben útil. Mentrestant, alguns catalanoparlants de pota negra tuitegen en castellà “perquè l'entén tothom” i després tenen la barra de lamentar-se. D'altres es dirigeixen en castellà a tot ciutadà que tingui la pell d'una altra tonalitat, que és una forma de racisme. Cal repetir que la independència no solucionarà la diglòssia d'un dia per l'altre? Tenim enemics exteriors, sí, però també poca-soltes interiors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Guillem Gisbert i La Ludwig Band canten junts ‘Les aventures del general Lluna’ a Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
festival

El nou festival Winterfest arribarà a Fontanals de Cerdanya el 6 i 7 de desembre

Fontanals de cerdanya
patrimoni

Salou instal·la jardineres inspirades en el modernisme

Salou
cultura

Tretze programes de la festa major de Vilafranca del Penedès, amb sorpresa de joia

Vilafranca del Penedès
Música

Marta Shanti guanya el 45è Concurs de Cançó de Salitja amb “Fada negra”

Salitja
música

Rosalía publica ‘New Woman’ amb la cantant tailandesa de k-pop Lisa

barcelona
patrimoni

Recuperen l’església romànica de Sant Julià d’Úixols de Castellterçol

Castellterçol
Arturo Gaya
CANTAUTOR I COFUNDADOR DEL GRUP QUICO EL CÉLIO, EL NOI I EL MUT DE FERRERIES

“Entre ‘Eufòria’ i els festivals, la cançó d’autor no té espai”

La Palma d’Ebre
Aina Clotet
Actriu

“És essencial que sempre hi hagi veritat en l’actuació”

Barcelona