cultura

Girona vol sortir a la pantalla

Centenars de persones van fer ahir llargues hores de cua per a la primera convocatòria de càsting de la segona part d'‘Ocho apellidos vascos'

Divendres se'n farà un altre a la ciutat i avui té lloc a el segon a Monells

El primer de fer cua va agafar tanda a dos quarts de vuit del matí

La resposta ha estat massiva i centenars de persones van fer hores de cua per participar en el càsting de la segona part d'Ocho apellidos vascos que va tenir lloc ahir a Girona. Era de preveure des que la productora fa uns dies va anunciar la convocatòria de quatre càstings a les comarques gironines, i davant l'allau de trucades i correus demanant més informació sobre el procés de selecció de figurants. Tant, que ja van advertir a la gent que encara quedaven tres càstings més: Monells (avui), la Bisbal d'Empordà (demà) i Llagostera (dijous). Però, tot i així, al voltant de dos mil aspirants es van arribar al llarg de la jornada d'ahir a La Mercè per captar l'interès dels seleccionadors.

Uns, perquè volen viure l'experiència de participar en el rodatge d'una pel·lícula. D'altres, perquè els va encantar el film –tot un fenomen de masses– i ara tenen l'oportunitat única de formar-ne part d'alguna manera. O simplement per pures necessitats econòmiques, ja que el treball és remunerat. I tampoc és que els perfils requerits fossin allò que se'n diu molt restrictius en termes generals: “Homes i dones de 16 a 100 anys, i nens i nenes de 8 a 10 anys.”

El cas és que ja a primera hora la cua arribava fins a la pujada de les Pedreres.

El primer de la fila

El gironí Joan Carles Barbé va ser el primer d'agafar tanda, a dos quarts de vuit del matí. Director de la companyia Escena Gironina i amb experiència teatral encara que no cinematogràfica, no va dubtar a assenyalar que si el trien “aquest pot ser un bon inici per endegar una carrera com actor”. Un esforç suat, ja que l'aspirant va acabar sortint a les onze i deu, després d'omplir tant sols un formulari amb dades personals i fer-se una foto. Resulta que tots aquells que portaven nens i nenes passaven al davant, no fos cas que es formés una revolta infantil.

Al seu darrere, tota mena de gent. Des d'avis fins a joves d'estil de cultura urbana moderna, gent amb coneixements per cuinar calçots a la brasa o gent amb aspecte d'hostessa de vol, passant per nois musculosos amb carnet de conduir, com proposava més específicament l'anunci de la productora.

Entre ells, per exemple, es trobava Miguel Guzmán, un dominicà que ha viscut deu anys a Granada i assegura conèixer Dani Rovira, el protagonista del film; o Daniel, un jove madrileny a l'atur que busca fortuna per aquestes contrades. També de molt lluny provenien Yenai i Alberto, vitorians que, tan bon punt es van assabentar de la convocatòria, no van dubtar a recórrer quilòmetres per aspirar a participar en la segona part d'un film que “retrata molt bé els bascos” i confiant que, a més de catalans, necessitin gent del nord per a l'anunciat casament de la parella protagonista. Com Aitziber, que, tot i ser de Getxo, estudia fisioteràpia a Girona i està encantada que el rodatge tingui lloc aquí on resideix ara.

La majoria van dedicar bona part del dia a poder aspirar a la prova. Sense anar gaire lluny, Pau Sureda, extra en els temps en què es rodava Secrets de família, però que té la il·lusió de fer el salt al cinema i que va haver de fer cinc hores de cua per donar les seves dades. I encara alguns diran que va tenir sort, perquè quan la cua arribava “a la quinta forca”, la Teresa, provinent de Manresa va desistir, després que els organitzadors li comuniquessin que havia d'esperar malgrat que li havien donat hora.

Els més afortunats

Més sort van tenir els adults que acompanyaven els menuts, i més els que van acabar apuntant-s'hi aprofitant que no feien la cua general. Un, que estava al cas, va fins i tot bromejar demanant a una mare li prestés un dels quatre nens que custodiava. També, entre el grup d'afortunats i que el director de càsting anava pre-seleccionant, es trobava en Daniel, bisbalenc i amb estètica moderna, que, després d'actuar com a extra en anuncis i pel·lícules, ara té l'oportunitat d'aparèixer en un film que es rodarà en part al seu poble.

A la tarda, l'afluència d'aspirants no va minvar, fins al punt de desbordar als organitzadors. Cues d'il·lusió que avui, segurament, es continuaran formant.

LES XIFRES

2.000
figurants són els que se sol·liciten per participar en el rodatge de la seqüela d'‘Ocho apellidos vascos'.
9,2
milions d'espectadors van anar al cinema a veure el film, que va recaptar 54,5 milions d'euros a taquilla.

Un càsting promocional

La productora del càsting és la que ha fet saltar la llebre amb l'anunci que es busquen la contractació de figurants –concretament 2.000– per al rodatge d'Ocho apellidos vascos 2 parte (el títol encara és provisional). Arran d'això, se sap que es filmarà a les comarques gironines, principalment entre Monells, Cruïlles, la Bisbal d'Empordà, Llagostera i Girona. La disponibilitat dels escollits és d'entre l'11 de maig al 18 de juny, dates anunciades per al rodatge gironí. Se sap que les jornades de treball seran d'unes 12 hores de duració els adults i 5 hores com a màxim els menors, i que es pagarà 61 euros al dia (la contractació dels seleccionats pot ser per un sol dia o diversos, seguits o saltats. Un aspecte que sobta és que als aspirants no se'ls demani si saben parlar en català, requisit que, segons sembla, no serà, doncs, indispensable a l'hora d'encarnar un català a la ficció.

L'èxit de la convocatòria d'avui i el fet que encara quedin quatre càstings més dóna a entendre que, a més de buscar el perfil adequat, tot plegat és ja una campanya promocional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.