cultura

La diada de Sant Jordi recupera l'alegria

Xavier Bosch i Xavier Sala i Martín són els autors més venuts de la jornada, en ficció i no-ficció, respectivament

Segons el Gremi de Llibreters, es torna a comprar més d'un llibre per persona per la diada
Els llibres de Xavier Bosch i Sílvia Soler també són els més venuts en digital a Amazon

Catalunya va viure ahir una jornada de Sant Jordi massiva, amb els tradicionals protagonistes de llibre i la rosa, omnipresents a cada racó del país. El bon temps i el fet que no hi hagués cap esdeveniment esportiu ni musical important al final de la jornada van convertir aquest Sant Jordi en un dels més participatius dels últims anys, i on sembla, en espera de les xifres definitives, que les vendes de llibres han augmentat respecte als anys anteriors.

Segons Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, “la percepció de vendes fins al migdia és superior a la que les llibreries van aconseguir l'any passat”. Una dada significativa de la recuperació de vendes de la jornada és que es torna a observar la tendència a comprar més d'un llibre per persona i també que es torna a optar per l'edició estàndard a favor de l'edició de butxaca.

Una història d'amor

Xavier Bosch, Xavier Sala i Martín, Maria Dueñas, Sílvia Soler i Albert Espinosa van ser alguns dels autors més venuts. A banda dels tranquil·litzadors resultats econòmics, el ritual es va complir rigorosament i a mitja tarda ja va córrer com a dada oficial un dels rumors que més s'havia estès al llarg del dia: la novel·la Algú com tu, de Xavier Bosch, l'últim premi Ramon Llull que concedeix l'editorial Planeta, s'erigia al capdamunt dels llibres de ficció més venuts en català. El periodista, exdirector de l'Avui, ha triomfat amb la breu però intensa història d'amor entre una dona casada catalana i un galerista d'art francès, en el marc del París dels anys 80.

Els llibres del procés

En l'apartat de llibres de no-ficció, s'ha situat en primera posició És l'hora dels adéus?, de l'economista Xavier Sala i Martín, un volum sobre la possibilitat d'una Catalunya independent, que porta un recorregut exitós des de que va sortir publicat l'any passat. I és que des de fa tres o quatre anys, els volums sobre el procés estan presents de manera permanent en la llista de llibres més venuts de no-ficció.

Sílvia Soler, segona

Reprenent la llista de ficció en català, Sílvia Soler, amb la seva última novel·la Un any i mig, es va col·locar en el segon lloc de la llista, facilitada pel Gremi de Llibreters de Catalunya. La seguia de ben a prop un dels autors habituals de Sant Jordi, Albert Espinosa, però aquest cop canviant el groc i el vermell pel blau. L'autor de Polseres vermelles, que va tenir llargues cues al llarg de tot el dia de lectors que volien la signatura de l'escriptor, ha tornat amb força amb la seva última novel·la El món blau.

I com és tradicional, no podia faltar l'últim premi Sant Jordi entre els llibres més venuts de la jornada. L'àguila negra, de Joan Carreras, la vida d'un metge estomatòleg que es debat entre dues dones molt diferents, es va situar en quart lloc.

En la cinquena posició de la llista de ficció, en canvi, apareix enguany una novetat estimulant respecte a d'altres anys amb un llibre d'un dels indiscutibles clàssics de la literatura catalana de tots els temps, Víctor Català. Club Editor va reeditar fa poques setmanes Un film (3.000 metres), una novel·la poc coneguda de l'autora, del 1926, que en el seu moment la crítica va condemnar per anacrònica. Paradoxalment, l'obra ha triomfat en ple segle XXI.

Pel que fa a la no-ficció, el segon lloc de la llista correspon a un clar volum dels anomenats “mediàtics”: Ole tu!!!, de Lluís Jutglar, el Peyu del programa APM de TV3, que repassa amb sentit de l'humor nyaps urbanístics i arquitectònics d'arreu de Catalunya.

El filòsof Francesc Torralba es va col·locar en el tercer lloc amb Córrer per pensar i sentir, on explica la seva experiència personal en això del sortir a córrer. En el quart lloc, apareix un llibre basat en el programa de TV-3 Ja t'ho faràs!, mentre que en el cinquè lloc es va situar el llibre Sàpiens. Una breu història de la humanitat, de Yuval Noah.

María Dueñas, autora d'El tiempo entre costuras, va ser l'autor més venut de ficció en llengua castellana amb la seva última novetat, La templanza. La seguia David Trueba, amb Blitz; Arturo Pérez-Reverte, amb Hombres buenos; Francisco Ibáñez, amb El tesorero, i per últim, la traducció castellana del llibre d'Albert Espinosa El món blau.

El Gremi de Llibreters també va facilitar la llista dels llibres infantils i juvenils més venuts. En català, el tema que va predominar és el de la mateixa diada de Sant Jordi però el més venut va ser La puta història de Catalunya de la iaia, de Jofre Martorell.

Xavier Bosch, a Amazon

Ja que cada cop més es regalen també llibres digitals per Sant Jordi, la llibreria digital Amazon va anunciar ahir per primer cop el rànquing dels llibres més venuts al llarg del dia. Els dos autors més venuts en català en la llista dels Gremi de Llibreters, Xavier Bosch i Sílvia Soler, també ho van ser en la llista d'Amazon, seguits de Mariona, de Pilar Rahola; Les dones de la Principal, de Lluís Llach; La cuinera, de Coia Valls i, de nou, Sílvia Soler, amb un llibre més antic, L'estiu que comença.

Futur llistat digital

Respecte a aquesta tendència de regalar llibre digital per la diada de Sant Jordi, Antoni Daura, va anunciar ahir que l'any que ve el Gremi passarà el llistat de llibres digitals més venuts del dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia