Opinió

actualitat poètica

paco fanés

Un poeta sense carrer

Ferran Aisa presenta ‘Balada dels Ravals', dedicat al barri que el va veure néixer i créixer

Aquell Raval era una balada contínua

Ferran Aisa va néixer al carrer de la Cadena i jo mateix al carrer Valldonzella del barri del Raval de Barcelona. En Ferran va aprendre les beceroles d'absolutament res a l'acadèmia Soler del carrer Joaquín Costa –abans Ponent– número 34. Un servidor aprenia de lletra observant com baixaven els pixats per l'escala de l'acadèmia Aguilar del mateix carrer, número 57.

Ferran Aisa ens presenta un recull de poemes escrits amb la sang de la primera memòria, Balada dels Ravals, els primers passos del poeta per un barri, diguem-ne peculiar, el Raval de Barcelona, que aleshores començava a treure el cap després d'una terrible postguerra. Aisa descriu amb clau de crònica poètica les seves primeres vivències infantils en aquest àmbit ravaler, més o menys coetànies en el temps amb les darreres targetes de racionament que van desaparèixer l'any 1952. En aquells dies el Raval era una zona de celebrat esbarjo sensual barrejat amb el dur treball obrer i menestral dels seus habitants castigats amb força per les carències quotidianes. Un barri urbanísticament i demogràficament força inclement –el 1959, amb més habitants per quilòmetre quadrat que Calcuta–. En aquests carrers va créixer la força literària de Ferran Aisa i, també, de Joaquim Marco, Manuel Vázquez Montalbán, Josep M. Benet i Jornet, Jordi Pope, Maruja Torres, Terenci Moix i Anna M. Moix.

Carrers que han inspirat amb fermesa memorial els poemes de Balada dels Ravals. Un autèntic fresc poètic que també nodreix bona part de la literatura de Ferran Aisa. Raval, memòria poètica (1998); Rambla del Raval (2003); i El Raval, un espai al marge (2006). En aquest llibre els seus poemes recreen la intensa vitalitat d'un racó gairebé innombrable, barrio chino, distrito quinto, en aquells anys habitat per una mena de casta intocable de la ciutat. Aisa ens presenta una visió del cosmos familiar i de germania aviat perdut que defineix un collage poètic amb petits intervals per descriure el desencís que l'actual Raval, el del segle XXI, li provoca.

Balada dels Ravals és un personal retaule coral que reflecteix lúcidament un temps de derrotes i d'esperances en uns anys clarobscurs amb l'afegit de l'incipient inici de la lluita per recuperar la dignitat col·lectiva en un indret majoritàriament poblat per desafectos al régimen.

Si hagués d'escriure una semblança de Ferran Aisa, la titularia Balada del poeta que va perdre el seu carrer. Li dedicaria aquest títol perquè encara que la vida ens porti als paratges més remots de la terra i a les vivències més extraordinàries, tots posseïm el record del primer habitatge, dels angles de les seves habitacions, del misteri de l'interior dels balcons, de l'olor de l'escala i de l'olor de l'escola, els primers amics, els primers amors i sobretot el perfil geogràfic dels primers carrers o paisatges i de tot allò que dóna llum a una infància i potser a una adolescència, immortal dins l'ànima de cadascú.

I un dia tornem a trepitjar el vell carrer i cerquem la casa on vam néixer i l'edifici ha desaparegut i en l'espai que va ocupar hi ha un moderníssim edifici impersonal. En el millor dels casos, una petita plaça curulla de vida: potser aquí mirarem com juguen entre els bassals les noves fornades de ravalers i calladament els desitjarem la millor sort. Però l'aventura de Ferran Aisa és molt més colpidora perquè al poeta li han esborrat el carrer. El seu carrer, el carrer de la Cadena, ja no existeix perquè d'ell s'ha nodrit l'anomenada Rambla del Raval. El seu estimat carrer s'ha fos en la voràgine de la història de la ciutat.

Carrers i ambients reviscuts

I tot aquest món reviu descrit d'una lluminosa manera a Balada dels Ravals. La seva venjança poètica és fer reviure aquest espai, reviure l'essència fins al límit en molts dels seus versos. El pas del temps es nodreix de moltes coses, fins i tot de carrers sencers, però mai s'empassa del tot la treballada memòria. Poemes que ens parlen dels inicis d'una vida al Raval que un dia va ser el primer barri obrer i popular de l'època industrial del país.

Un Raval que el nostre autor mai descriu com a sòrdid i ni decadent. Perquè, amic Ferran, entre putes, macarrons, mariners de la flota, transvestits, bojos de cassalla, toreros bufats, gitanos esquiladors, boxadors tocats i devastats milicians llibertaris i molts altres personatges que poblaven aquell rusc caòtic, canalla, tendre i solidari, no ho podem pas negar, vam viure un temps molt distret per a futurs creadors de versos i altres fanfàrries literàries. Aquell Raval era una contínua balada de vera poesia; era una novel·la, un sainet, una tragèdia, una pintura. Però sobretot era una autèntica pel·lícula de sessió contínua.

balada dels ravals
Ferran Aisa
Editorial: Pont del Petroli Badalona, 2015 Pàgines: 41 Preu: 8 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Zetak,
Grup navarrès liderat per Pello Reparaz

“Cantar en basc és el que ens obre moltes portes”

Figueres
Xavier Nieto Prieto
Arqueòleg

“L’arqueologia subaquàtica té un glamur i dona molt de joc”

Girona

El compromís “universal” de l’escenògraf Alfons Flores

L’Hospitalet de Llobregat
balanç

El 24è Festival de Cap Roig tanca amb 48.509 assistents

palafrugell
música

Guillem Gisbert i La Ludwig Band canten junts ‘Les aventures del general Lluna’ a Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
festival

El nou festival Winterfest arribarà a Fontanals de Cerdanya el 6 i 7 de desembre

Fontanals de cerdanya
patrimoni

Salou instal·la jardineres inspirades en el modernisme

Salou
cultura

Tretze programes de la festa major de Vilafranca del Penedès, amb sorpresa de joia

Vilafranca del Penedès
Música

Marta Shanti guanya el 45è Concurs de Cançó de Salitja amb “Fada negra”

Salitja