Llibres

novel·la

Xavier Coromina

Vocació de ‘best-seller'

Si es confirma que el Guillem Martí Masana que l'últim dia de l'any passat va constituir com a accionista majoritari i administrador únic l'empresa GM Solving Network SL és el mateix Guillem Martí llicenciat en la doble titulació de dret i administració d'empreses que signa aquesta obra de l'editorial Planeta (posada a la venda per la divisió de Columna, en català, i de Destino, en castellà), podríem trobar-nos al davant d'un pas de rosca més del procés d'engarrotament de la literatura catalana.

L'empresa, operativa des de l'1 de gener d'enguany, sembla feta expressament per gestionar la fiscalitat d'uns beneficis que, si tot rutlla com es programa, podrien compensar les dotacions econòmiques dels premis amb què el conglomerat editorial del propietari de La Razón, del plorat José Manuel Lara Bosch, sol pagar els autors principals del negoci. Els premis Sant Jordi, Llull, Bertrana, Luján, Pla, Sant Joan i algun altre, no abastant, encara, d'una manera desacomplexada el gènere que apunta Cremeu Barcelona! poden donar pas, si l'estratègia comercial, com és previsible, funciona, a una manera de pagar els escriptors més adequada als temps d'enginyeria financera que corren: fent-los propietaris de la pròpia empresa.

La fiscalitat en concepte d'IVA i d'altres avantatges que podrien derivar-se de tenir constituïda una empresa amb l'objectiu social tan divers i ambigu com el que apunta la del jove autor –“activitats immobiliàries, prestació de serveis, activitats de gestió i administració, serveis educatius, sanitaris, d'oci i entreteniment”, segons resa el Butlletí Oficial del Registre Mercantil–, podrien optimitzar tant els ingressos de les dues versions publicades com els de l'adaptació cinematogràfica. I no s'apartaria gens, aquest aprofitament, de la gènesi de l'obra. Quan tenia 18 anys, Guillem Martí va guanyar el primer premi Ernest Lluch de ciències socials i polítiques convocat per la Universitat Pompeu Fabra amb l'obra Miquel Serra i Pàmies, la història d'un oblit, el seu treball de recerca de batxillerat a l'Escola Pia Nostra Senyora de Barcelona. L'estiu del 2013, signant-lo ara com a economista, en va publicar una síntesi a la revista Barcelona Metropolis amb un títol, Miquel Serra i Pàmies, l'heroi oblidat de 1939. L'home que va evitar la destrucció de Barcelona, que ja presagiava la faixa amb què avui es presenta Cremeu Barcelona!: “L'apassionant novel·la que descobreix Miquel Serra i Pàmies, l'heroi inesperat que va salvar una ciutat.”

Pel camí, la vindicació de la gesta d'un parent llunyà –un besavi de l'autor, un germà del besavi o un oncle de l'àvia materna, que en això, la campanya periodística balla– ha quedat arraconada com l'escenari on fer córrer la novel·la. Hi pot tenir a veure la col·laboració de Jordi Solé, l'autor del premi Néstor Luján de novel·la històrica del 2013, traductor al castellà de l'obra que tractem i creador, també, del personatge, Pol Vidal, redactor en cap del Diari de Barcelona, que ja apareix a les seves novel·les Ciutat d'espies i, sobretot, a Barcelona Far West, on rep de Buffalo Bill el revòlver Colt 45 que en aquesta Cremeu Barcelona! empunya a la vora del suïcidi en el capítol del dimecres 25 de gener del 1939 en una escena inserida com un acudit metaliterari o com un auto-homenatge a l'encàrrec de transformar un treball de recerca de batxillerat en un melodrama de color de rosa. El mèrit és gran, perquè se'n surt, i l'operació, pel que es veu a les llistes de venda, pot ser rodona.

Cremeu Barcelona!
Guillem Martí
Editorial: Columna Barcelona, 2015 Pàgines: 606 Preu: 20 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Guillem Gisbert i La Ludwig Band canten junts ‘Les aventures del general Lluna’ a Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
festival

El nou festival Winterfest arribarà a Fontanals de Cerdanya el 6 i 7 de desembre

Fontanals de cerdanya
patrimoni

Salou instal·la jardineres inspirades en el modernisme

Salou
cultura

Tretze programes de la festa major de Vilafranca del Penedès, amb sorpresa de joia

Vilafranca del Penedès
Música

Marta Shanti guanya el 45è Concurs de Cançó de Salitja amb “Fada negra”

Salitja
música

Rosalía publica ‘New Woman’ amb la cantant tailandesa de k-pop Lisa

barcelona
patrimoni

Recuperen l’església romànica de Sant Julià d’Úixols de Castellterçol

Castellterçol
Arturo Gaya
CANTAUTOR I COFUNDADOR DEL GRUP QUICO EL CÉLIO, EL NOI I EL MUT DE FERRERIES

“Entre ‘Eufòria’ i els festivals, la cançó d’autor no té espai”

La Palma d’Ebre
Aina Clotet
Actriu

“És essencial que sempre hi hagi veritat en l’actuació”

Barcelona