Llibres

còmic

jaume vidal

Quan el traç esdevé una nota musical

Cal parar atenció també als autors novells. Una de les plataformes que permeten la visualització dels nous autors i les propostes és la Beca Carnet Jove Connecta't al Còmic.

De l'edició del 2014, en la segona fase, en va sortir guanyador el dibuixant i guionista Òscar Martínez amb l'obra La nota del Jazz, que ha editat Edicions de Ponent. Aquestes beques estan promogudes per l'Agència Catalana de la Joventut, de la Generalitat de Catalunya.

Òscar Martínez, com a historietista de nova fornada, recull la moderna tradició de la novel·la gràfica que, com en el seu cas, pot conjuminar la història d'anhels personals; el drama humà; una certa ambientació singular, com és l'ambient de jazz de Nova Orleans; la història d'amor i la incorporació d'elements intangibles de difícil plasmació gràfica, com ara la música. El fil conductor de tota la història és la passió d'un nen anomenat Owen pel saxo i la música jazz.

Format a l'Escola Joso, planter de molts autors contemporanis, Òscar Martínez ha intentat trobar el camí perquè el lector percebi sensitivament la música. Pocs autors ho aconsegueixen. Els argentins Muñoz i Sampayo, en les seves històries de l'investigador Alan Sinner, aconseguien fer sentir la veu de Billie Holiday. El primerenc Òscar Martínez tracta d'inscriure's en aquesta línia que actualment es detecta a la novel·la gràfica d'intentar evolucionar el llenguatge de la historieta i trobar nous recursos per expressar encara més registres de sentiments i situacions. Realitzat principalment en blanc i negre, quan el protagonista interpreta un tema –que ve a ser l'expressió de la màxima felicitat per un xicot que ha fugit de casa per maltractament del pare– les vinyetes es transformen en color, contrast que dóna una certa vibració musical.

La nota del Jazz
Òscar Martínez Serrano
Editorial: Edicions de Ponent
Pàgines: 56
Preu: 14 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.